ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Oι πιο τοξικοί τύποι αντρών που καλό είναι να αποφύγετε

Φωτογραφία από τον χρήστη Vera Arsic στο Pexels

Ένας τοξικός χαρακτήρας, δεν έχει το προνόμιο κάποιου φύλου. Πολύ συχνά μάλιστα, οι γυναίκες έχουν τη φήμη, ότι είναι αυτές που με τη συμπεριφορά τους απομακρύνουν έναν άντρα, κάνοντας τον να αποφεύγει τη δέσμευση, ή ακόμα χειρότερα καταλήγουν σε μία συμβατική σχέση μαζί του.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να ισχύει ακριβώς το ανάποδο. Παρόλα αυτά όμως, επειδή το θέμα αφορά όλους μας, έχει σημασία να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός τοξικού αντρικού χαρακτήρα, αρκεί στη συνέχεια να μην σταθείτε στην επιφάνεια του πράγματος. Είναι εξίσου απαραίτητο να κάνετε και μία εσωτερική αναζήτηση, για ποιο λόγο προσελκύετε τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, αφού όπως πιστεύετε, το μόνο που αναζητάτε, είναι μία ισορροπημένη σχέση.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλές φορές τυχαίνει οι επιλογές μας να αντανακλούν φοβίες ή να συνδέονται με προσωπικά μας βιώματα. Δείτε ποιοι είναι οι πιο τοξικοί τύποι αντρών και για ποιο λόγο ενδεχομένως, συνεχίζετε να έχετε τριβή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να τους αποφύγετε:

Ο απρόβλεπτος

Ως συνήθως οι άντρες σε αυτή την κατηγορία, δείχνουν ξεκάθαρα το ενδιαφέρον τους στην αρχή, αφήνουν να εννοηθεί ότι αναζητούν τη δέσμευση και ενώ μπορεί να επικοινωνούν σε καθημερινή βάση ξαφνικά διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ή ακυρώνουν τα ραντεβού και κοινώς αδιαφορούν πλήρως για εσάς. Το χειρότερο στην υπόθεση, είναι ότι παρά την κακή του συμπεριφορά, εσείς επιμένετε να τους δίνετε ευκαιρίες.

Το πιο πιθανό είναι να δίνετε στον εαυτό σας σενάρια που να δίνουν πιθανές εξηγήσεις, όμως σκεφτήκατε ποτέ, για ποιον λόγο εσείς συνεχίζετε την προσπάθεια να τους δικαιολογείτε;

Η απάντηση σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε την τάση να εξαπατάτε τον ίδιο σας τον εαυτό. Ίσως κατά βάθος, να έχετε εσείς οι ίδιες θέμα με την δέσμευση και να επιλέγετε επί της ουσίας, μη διαθέσιμα άτομα. Ενδεχομένως να βρίσκονται σε άλλη πόλη, ή έχουν ήδη σχέση.  Μπορεί εσείς να λέτε ότι θέλετε δέσμευση, όμως κατά βάθος αναζητάτε το άτομο αυτό που θα φέρει την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Ο νάρκισσος

Ο τύπος αυτός του ανδρός, είναι ο χαρακτήρας που απειλεί να διαλύσει τη σχέση, κάθε φορά που κάνετε κάτι που τον ενοχλεί. Οι ψυχολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν λόγο για ναρκισσιστική συμπεριφορά, αφού ωθούν την σύντροφο τους να σκέφτεται ότι μόνο αν πράξουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο θα τους κρατήσουν κοντά τους.

Το να μπαίνετε μονίμως σε διαδικασία, να κάνετε κάποιον να αλλάζει γνώμη είναι εξαντλητικό, αλλά υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που δεν το αντιλαμβάνεστε. Πολλοί άνθρωποι που αναζητούν ναρκισσιστές έχουν έναν νάρκισσο  γονέα που ποτέ δεν θα μπορούσαν να ευχαριστήσουν. Επομένως ασυνείδητα, ψάχνουν για μια αποζημίωση, μία επιβεβαίωση, ότι κάτι κάνουν καλά. Το πιο σημαντικό πράγμα για να θυμάστε σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι σε καμία σχέση δεν φταίει πάντα ο ένας.

Ο χαρακτήρας που σας υποτιμά με το πρόσχημα ότι σας “πειράζει”

Οι άντρες αυτοί, δείχνουν ακόμη πιο σίγουροι και ελκυστικοί λόγω του ισχυρού τους χαρακτήρα, που όμως στην πραγματικότητα, αντλεί δύναμη, μόνο επειδή μειώνει εσάς. Μπορεί να πει κάτι υποτιμητικό, ή προσβλητικό, προκαλώντας την αντίδραση σας να ανοίξετε τον διάλογο μαζί του, προκειμένου να του αποδείξετε τα αυτονόητα. Θα δώσει τέλος στην παρεξήγηση, χρησιμοποιώντας την “ασπίδα” της ατάκας, “πλάκα κάνω”, υποτιμώντας πάλι στην ουσία την νοημοσύνη σας. Και όμως στα δικά σας μάτια, ο χαρακτήρας αυτός είναι ιδιαίτερα ελκυστικός. Ο λόγος που εσείς το βλέπετε έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επειδή πιθανότατα είστε ανασφαλή άτομα και δεν φαίνεται να εμπιστεύεστε τόσο την κρίση σας.

Άρα ο τοξικός αυτός χαρακτήρας, “τρέφεται” από τη δική σας αδυναμία, κάνοντας σας να αμφιβάλετε ακόμα περισσότερο για τον εαυτό σας.

Ο λόγος που είναι καλό να αναγνωρίσετε αυτές τις τοξικές συμπεριφορές, δεν αφορά τόσο αυτούς που έχετε απέναντι σας, αλλά τη δική σας προσωπικότητα. Για να καταφέρετε να τους αποφύγετε και να μην μπείτε σε διαδικασία να εμπλακείτε συναισθηματικά μαζί τους, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να αναγνωρίσετε τις δικές σας φοβίες και να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε. Για να το πετύχετε αυτό, προτιμήστε να ξεκινήσετε ψυχανάλυση. Απαιτεί χρόνο, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις σχέσεις σας.

 

Διαβάστε επίσης:

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση

4 Τρόποι να παραμένετε θετικοί σε ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας

Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση