ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 5 τύποι ακαταστασίας που συνδέονται με τα συναισθήματα μας

σπίτι
Photo by Grass America on Unsplash

Η ακαταστασία στο σπίτι και στο γραφείο, πολλές φορές φέρνει μια ψυχική αναστάτωση. Ακόμα και όσοι είναι ιδιαίτερα τακτικοί με τις δουλειές της οργάνωσης στις ντουλάπες και τα συρτάρια, μπορεί να νιώσουν την ίδια ανησυχία, γιατί όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν με την καθαριότητα, το μυαλό και η συνείδησή τους είναι εξίσου ακατάστατα και τους προκαλούν άγχος.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τα εξής είδη ακαταστασίας:

Φυσική ακαταστασία: Αυτός είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση. Οι ντουλάπες ξεχειλίζουν, και τα ράφια είναι γεμάτα με σκόρπια αντικείμενα, το ίδιο και τα ντουλάπια στην κουζίνα και το μπάνιο.

Ψηφιακή ακαταστασία: Έχετε χιλιάδες μη αναγνωσμένα email στα εισερχόμενά σας; Τότε έχετε ψηφιακή ακαταστασία. Αλλά είναι επίσης όλα τα αρχεία που έχουν αποθηκευτεί στον υπολογιστή σας χωρίς ονομασία φακέλων, οπότε δεν ξέρετε τι περιέχουν μέσα και ξοδεύετε πολύ χρόνο στο να αναζητάτε αυτά που θέλετε.

Ψυχική ακαταστασία: Αυτό θα μπορούσε να αφορά τους φόβους σας, η λίστα υποχρεώσεων, τι συμβαίνει στις ειδήσεις ή οτιδήποτε άλλο γεμίζει το μυαλό σας τη νύχτα.

Συναισθηματική ακαταστασία: Αυτός ο τύπος ακαταστασίας αποτελείται από αρνητικά μοτίβα και πεποιθήσεις που δεν συνειδητοποιείτε καν ότι ενστερνίζεστε και συνήθως περιλαμβάνει εκφράσεις, που ξεκινούν με το “δεν μπορώ” όπως “Δεν μπορώ να χάσω βάρος” ή “Δεν μπορώ να φύγω από τη δουλειά μου και να κάνω δική μου επιχείρηση.”

Πνευματική ακαταστασία: Αναφέρεται και ως έλλειψη συγχώρεσης ή έλλειψη ειρήνης.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με την εκκαθάριση της φυσικής ακαταστασίας, συνεπάγεται ο ίδιος και περισσότερος κόπος που έχει να κάνει κάποιος με τη συναισθηματική εργασία.

Αν λοιπόν πιστεύετε ότι αν καθαρίσετε καλά όλο το σπίτι και τακτοποιήσετε καλά τα ντουλάπια και συμμαζέψετε όλα τα ρούχα μέσα στην ντουλάπα, ότι θα βάλετε αυτομάτως και την ψυχή σας σε τάξη, τότε είναι καλύτερο να ξέρετε από πριν, ότι το πιο πιθανό είναι να αποτύχετε.

Για να βρείτε αληθινή ηρεμία, είναι απαραίτητο να είστε σε θέση να ελέγχετε και τη διανοητική, συναισθηματική και πνευματική σας “ακαταστασία”.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αναγνωρίσετε πρώτα το πρόβλημα και στη συνέχεια να το αποδεχτείτε για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση