ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Άστο να ξεσπάσει»: Η Ισλανδία μας καλεί να ουρλιάξουμε και αυτή θα στείλει τις φωνές μας στα βουνά

Photo by Khamkéo Vilaysing on Unsplash

Από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν τα lockdown μέχρι και τώρα που υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού, το άγχος και στο στρες γίνονται πιο έντονα στη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.

Η ένταση συσσωρεύεται και καλό είναι ο καθένας από εμάς να βρίσκει τον δικό του τρόπο να την εξωτερικεύει. Από τον διαλογισμό και τη γυμναστική, μέχρι και την ασυνήθιστη δραστηριότητα που προτείνει το τουριστικό συμβούλιο της Ισλανδίας.

Ζητά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να υποβάλουν τις κραυγές τους ως μέρος της πρωτοβουλίας τους «άστο να ξεσπάσει» (looks like you need to let it out), για να τους βοηθήσουν να ανακουφιστούν από το άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η διαδικασία είναι απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται, είναι να φωνάξουν στο κρατώντας πατημένη την κίτρινη ένδειξη και να στείλουν τις ηχογραφήσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια ακούγονται, σε ένα από τα εφτά ηχεία, που βρίσκονται σε απόσταση από τη χώρα.

Ίσως για κάποιους αυτό να φαίνεται κάπως παράλογο, αλλά το να γνωρίζεις ότι η κραυγή σου θα μεταδοθεί κάπου σε μία απομακρυσμένη εξοχή, κρύβει μία αίσθηση ευχαρίστησης. Η Zoë Aston, θεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας, που εργάζεται πάνω σε αυτό το project, λέει ότι αυτή η λεγόμενη «θεραπεία κραυγής», μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα άγχους.

«Η κραυγή ως θεραπευτικό εργαλείο, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 ως τρόπος απελευθέρωσης συγκλονισμένων συγκινήσεων», εξηγεί στον ιστότοπο του project. «Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι η ψυχολογική απάντηση στο να θέλουμε να ουρλιάξουμε, φωτίζει ένα μέρος του εγκεφάλου, μας που ονομάζεται αμυγδαλή. Αυτή ενεργοποιείται όταν νιώσουμε απειλή, κάτι που όλοι έχουμε βιώσει τους τελευταίους μήνες».

Η Aston συνεχίζει: «Μέρος του ευεργετικού αποτελέσματος της κραυγής, προέρχεται από το να μπορείς να κάνεις δυνατό θόρυβο σε έναν ευρύ, ανοιχτό, αδιατάρακτο χώρο. Αυτό επιτρέπει κυριολεκτικά την αμυγδαλή σας να απελευθερώσει το άγχος που είναι αποθηκευμένο εκεί».

 

Διαβάστε επίσης:

Τα μαλλιά που γκριζάρουν από το στρες μπορούν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης

Χαιροφοβία: Ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών πραγμάτων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση