ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι συμβουλές οικονομικής διαχείρισης έχουν ένα βασικό αρνητικό χαρακτηριστικό που δεν αποδίδει

οικονομικά
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Πολλοί αγωνίζονται να τα καταφέρουν με τα οικονομικά τους, ειδικά τον τελευταίο χρόνο με την εμφάνιση της πανδημίας. Ως συνήθως όμως οι συμβουλές οικονομικής διαχείρισης που προτείνονται από διάφορα μέσα, βασίζονται μεν σε βασικούς κανόνες της οικονομίας, όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στην πραγματικότητα.

Αυτό που “πάει στραβά”, είναι το γεγονός ότι δημιουργούν το αίσθημα της ντροπής. Δηλαδή ότι φταίει το ίδιο το άτομο για την κακή διαχείριση και όχι οι συνθήκες.

Με άλλα λόγια, επικρατεί ο μύθος ότι μόνο όταν ένα άτομο αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την κατάστασή του, θα είναι σε θέση να κάνει τις λεγόμενες “σωστές επιλογές” προκειμένου να επιτύχει οικονομική ευημερία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το να προκαλείται ντροπή σε ένα άτομο που αγωνίζεται οικονομικά δεν λειτουργεί σε κανένα επίπεδο. Πρώτα απ ’όλα, λέγοντας στους ανθρώπους ότι οι οικονομικές τους συνθήκες είναι δικό τους λάθος, δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, είναι αποδεδειγμένο, ότι τα κενά του πλούτου είναι συστημικά και δημιουργήθηκαν από τη δημόσια πολιτική, όχι από ατομικές επιλογές.

Αυτό το είδος συμβουλών αγνοεί επίσης την πραγματικότητα ενός μεταβαλλόμενου χρηματοοικονομικού τοπίου, με το ανεβάζοντας στα ύψη κόστος ζωής και τους στάσιμους μισθούς.

Η προσωπική χρηματοοικονομική βιομηχανία, συνεχίζει να αγνοεί τα δεδομένα και διπλασιάζει τον μύθο ότι εάν οι άνθρωποι δεν είναι οικονομικά ασφαλείς, είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Το δεύτερο ζήτημα που σχετίζεται με το λόγο που αποτυγχάνει η πρόκληση της ντροπής, είναι ότι, αντί να να παρακινήσει τους ανθρώπους, φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.  Τους αναγκάζει να έχουν μια αμυντική στάση, που μειώνει την ικανότητά τους να επεξεργάζονται πληροφορίες. Η ντροπή δεν παρακινεί την αλλαγή συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα, μειώνει την προθυμία να δοκιμάσετε νέες τακτικές, εξαιτίας του φόβου για τις αρνητικές συνέπειες ενός ενδεχόμενου λάθους.

H απάντηση για τη λύση αυτού του ζητήματος είναι ενσυναίσθηση

Σε αντίθεση με την ντροπή, η ενσυναίσθηση λειτουργεί πραγματικά για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αλλαγής σε μια συμπεριφορά. Είναι προσαρμοστική, ρεαλιστική και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια αναπτυξιακή νοοτροπία.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να καταβάλουν προσπάθειες για βελτίωση, αντί να βλέπουν τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές τους ως σταθερά που δεν αξίζει να προσπαθήσουν να αλλάξουν.

Η αποτελεσματικότητα της ενσυναίσθησης μελετάται ήδη στον ιατρικό τομέα. Σε μια μελέτη του 2015 από ερευνητές στο Florida State University College of Medicine, οι ασθενείς με παχυσαρκία που ντροπιάστηκαν από τον πάροχό τους, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να είναι παχύσαρκοι, τέσσερα χρόνια αργότερα από τους ασθενείς που έλαβαν ουδέτερη ή ενσυναισθητική θεραπεία.

Αντίθετα, μια μελέτη το 2019 έδειξε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα καρδιακό επεισόδιο, εάν είχαν έναν πολύ συμπαθητικό πάροχο υγείας. Η έρευνα στους τομείς του εθισμού, της οικογενειακής ευημερίας και της παύσης του καπνίσματος, δίνει μια παρόμοια εικόνα: περισσότερη ενσυναίσθηση σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έννοια αυτή εξισώνεται με απάθεια ή ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συμβουλευτική και την οικονομική εκπαίδευση. Έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται συμβουλές και δεν αποδίδουν.

Με αυτό το νέο μοντέλο προσωπικής οικονομικής διαχείρισης, ο εμπειρογνώμονας θα μετατοπίσει την εστίαση από τα λάθη του παρελθόντος σε αυτό που λειτουργεί, δείχνοντας ενσυναίσθηση και ενθαρρύνοντας την πρακτική της αυτοσυμπόνιας, προκειμένου το άτομο που αγωνίζεται να μπορέσει να οικοδομήσει ανθεκτικότητα, η οποία απαιτείται για τις μικρές βελτιώσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Κάμαλα Χάρις: Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία δείχνει την κατάσταση της δημοκρατίας

Η Μισέλ Ομπάμα εντάσσεται στην Εθνική Αίθουσα της Φήμης των Γυναικών των ΗΠΑ

Τζεν Ψάκι: Η στιγμή που αποστόμωσε δημοσιογράφο σε μια ερώτηση για τους τρανς ανθρώπους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση