ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει την ψυχική υγεία των εφήβων στην πανδημία

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δημοσίευσε έρευνα που αποδεικνύει ότι ο χρόνος που περνάνε οι έφηβοι σε εξωτερικούς χώρους είναι ευεργετικός τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία, ειδικά σε καταστάσεις άγχους όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Για να δούνε τον αντίκτυπο που είχε στην ψυχολογία των παιδιών και εφήβων η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά σε ό,τι αφορά τα επίπεδα στρες, οι ερευνητές εξέτασαν 624 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 18 ετών από τις 30 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2020.

Για να μετρήσουν την ευτυχία και την ψυχική υγεία των νέων ενηλίκων, ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το τι συνήθιζαν να κάνουν στους εξωτερικούς χώρους και πώς η πανδημία επηρέασε το χρόνο τους σε αυτούς αλλά και την υποκειμενική τους ευημερία.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκδήλωση της πανδημίας, συσχετίστηκε τόσο με τη μείωση του χρόνου που αφιέρωναν σε εξωτερικούς χώρους όσο και με την πτώση της υποκειμενικής ευεξίας για τους εφήβους. Το 64% ανέφερε ότι πέρασε λιγότερο χρόνο εκτός σπιτιού τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ το 52% είπε ότι δεν νιώθει ευτυχισμένος ή ότι έχει καλή ψυχική υγεία.

Παρ ‘όλα αυτά, πάνω από τα τρία τέταρτα των εφήβων που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν το άγχος και την απομόνωση της πανδημίας.

Αφού υπολογίστηκαν άλλες μεταβλητές υγείας και ευεξίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που πέρασαν περισσότερο χρόνο σε πάρκα ή πλατείες, είχαν μικρότερη μείωση στην υποκειμενική ευημερία από και εκείνα που περνούσαν αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι πριν από την πανδημία ήταν πιο ανθεκτικά στις αρνητικές αλλαγές στην υποκειμενική ευημερία με το ξεκίνημα της.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο ελεύθερος χρόνος όχι μόνο μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο ανθεκτικά σε αγχωτικά γεγονότα ζωής, αλλά και να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν και να διατηρήσουν μια θετική προοπτική σε δύσκολες στιγμές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν το άγχος τους μέσα στην πανδημία

3 tips για να είστε ένας καλός ηγέτης της ομάδας σας από απόσταση

Πώς να οδηγήσετε την ομάδα σας στην επιτυχία χωρίς να κάνετε αρνητικά σχόλια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση