ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια σημάδια σας προειδοποιούν ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

άγχος
Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

Όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα στη ζωή μας και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, τότε η καλύτερη απόφαση είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πολλές φορές όμως τυχαίνει για κάποιους, να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και να υποθέτουν ότι πρόκειται απλά για μία κακή φάση, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να δυσκολεύονται στη ζωή τους ή ακόμη χειρότερα, να τους δημιουργούνται ψυχικά κατάλοιπα.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε διαρκώς «πεσμένοι» ή καταθλιπτικοί σε καθημερινή βάση και απομακρύνεστε σκόπιμα από τους φίλους και την οικογένειά σας, τότε ίσως χρειαστεί να δείτε έναν θεραπευτή. Ο λόγος είναι επειδή δεν πρόκειται για μια κακή φάση, αλλά γιατί αντιμετωπίζετε συναισθηματική κρίση.

Ακολουθούν μερικά σίγουρα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα, ίσως χρειαστεί να δείτε έναν θεραπευτή:

Δυσκολία ρύθμισης των συναισθημάτων σας

Αντιμετωπίζετε ένα μείγμα διαφορετικών συναισθημάτων όπως άγχος, θυμός, απογοήτευση κ.λπ. και δεν μπορείτε να τα ελέγξετε. Παλεύετε να τα χειριστείτε και έτσι αισθάνεστε περισσότερο συγχυσμένοι. Ένας θεραπευτής, είναι το μόνο άτομο που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε τις αγχωτικές σας καταστάσεις.

Χαμηλό επίπεδο απόδοσης

Δεν αποδίδετε στη δουλειά ή τη μελέτη σας όπως συνηθίζατε. Υπήρξε μια δραστική αρνητική αλλαγή στην απόδοσή σας και δεν μπορείτε να το διορθώσετε. Τα συναισθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν επηρεάζουν μόνο την απόδοσή μας, αλλά επηρεάζουν επίσης τον ύπνο και την όρεξή, δημιουργώντας προβλήματα όπως η αϋπνία, ή ο συνεχής ύπνος, η αίσθηση υπνηλίας, η υπερκατανάλωση τροφής ή η απώλεια όρεξης κ.λπ.

Photo by Oleg Ivanov on Unsplash

Αγωνίζεστε για να διατηρήσετε μια σχέση

Είτε πρόκειται για την εργασία σας, τους φίλους ή την οικογένειά σας, δεν μπορείτε να χτίσετε και να διατηρήσετε μια καλή σχέση με άλλους. Σταματάτε να κοινωνικοποιείστε με άλλους ή έχετε προβλήματα σε μία κάποτε αρμονική σχέση. Σε αυτή την περίπτωση, ένας θεραπευτής θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Ψυχικά τραύματα

Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως από μια τραυματική κατάσταση όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ατύχημα κ.λπ. τείνει να «βιώνει» αυτό το τραύμα στη ζωή. Έτσι, είναι καλύτερο για αυτούς να επιλέξουν ψυχοθεραπεία, όπου το άτομο μπορεί να μιλήσει σε έναν επαγγελματία με εμπιστοσύνη για τα προβλήματά του.

Προβλήματα υγείας

Όταν αντιμετωπίζετε μεγάλο συναισθηματικό στρες, η υγεία σας θα αρχίσει επίσης να επιδεινώνεται.

Δεν σας ικανοποιεί τίποτα

Έχετε πάψει να απολαμβάνετε τις δραστηριότητες που σας ικανοποιούσαν μέχρι σήμερα. Αισθάνεσθε απώλεια ενδιαφέροντος για οτιδήποτε.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή. Με την καθοδήγηση του, θα καταφέρετε από μόνοι σας να βελτιώσετε την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση