ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιο είναι το μυστικό για να πάψετε να είστε διαρκώς ευέξαπτοι

θυμός

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο κύριος λόγος που πολλά άτομα νιώθουν διαρκώς θυμό και είναι ευέξαπτα, οφείλεται στο παρελθόν τους. Σε διάφορα γεγονότα, που τους πλήγωσαν ή τους απογοήτευσαν, τα οποία δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν πραγματικά. Επομένως ο μόνος τρόπος να κάνουν πιο εύκολη και όμορφη της ζωη τους, είναι να κλείσουν όλες αυτές τις παλιές υποθέσεις, με το να συγχωρήσουν τόσο τους άλλους όσο και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Photo by Fa Barboza on Unsplash

Γιατί ισχύει αυτό;

Η ευερεθιστότητα είναι ένα συγκεχυμένο, αόριστο συναίσθημα που συχνά μας οδηγεί να κατηγορούμε τους άλλους. Ως συνήθως σχετίζεται με τη μνησικακία. Είναι σαν να περιμένουμε από κάποιον να μας δώσει αφορμή για του υπενθυμίσουμε ένα λάθος που είχε κάνει στο παρελθόν.

Είναι εύκολο να πιστέψετε ότι η συγχώρεση κάποιου είναι πολύ βολική για εκείνον, όμως για εσάς είναι ένα πραγματικό δώρο. Σημαίνει ότι μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε μια κατάσταση, επομένως παύει να απασχολεί και να επηρεάζει την ψυχολογία.

Όταν ξεπεράσουμε τη δυσαρέσκεια απέναντι σε κάποιον, όχι με το να αρνηθούμε το δικαίωμά μας σε αυτόν τον θυμό, αλλά προσπαθώντας να δείξουμε συμπόνια, μπορούμε να φτάσουμε στη συγχώρεση. Η επέκταση αυτής της ενσυναίσθησης διευκολύνει το άγχος που προκαλεί την ευερεθιστότητα. Η συγχώρεση μπορεί να είναι απλώς μια αλλαγή στο συναίσθημα που συνεπάγεται μείωση των αρνητικών σκέψεων. Δεν είναι το ίδιο με τη συμφιλίωση – είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, για τον εαυτό σας.

Δείτε πώς θα καταφέρετε να νιώσετε καλύτερα

Προχωρήστε παρακάτω

Είναι πιο εύκολο να συγχωρήσετε όταν επιτρέπουμε μια εσωτερική δράση, που μας φέρνει ηρεμία. Γι’ αυτό και πολλές θρησκείες πραγματεύονται τη συγχώρεση ως μια ανώτερη πράξη, που οδηγεί στην αγάπη. Μερικές φορές αυτό συνεπάγεται και το να συγχωρούμε τον εαυτό μας για το παρελθόν.

Διαλογισμός για αγάπη και ευγένεια

Μπορείτε καθημερινά, να βρείτε μολις δέκα λεπτά για να διαλογιστείτε. Απλά πείτε στον εαυτό σας, “αναγνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κουβαλούν θυμό γύρω τους, αλλά αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό”.

Να είστε υπομονετικοί

Απλώς θυμηθείτε όταν δεν μπορείτε ακόμη να συγχωρήσετε, δεν είναι αποτυχία, αλλά μια συνεχής διαδικασία, Χρειάζεται χρόνος γιατί ο θυμός ή η ευερεθιστότητά σας μερικές φορές θα γίνονται πιο έντονες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι χρειάζεστε να κρατήσετε για πάντα μέσα σας αυτό το συναίσθημα. Επιλέγοντας να συγχωρήσετε, », μπορείτε να θεραπεύσετε την ψυχή σας και να προχωρήσετε στη ζωή πιο δυνατοί και πιο ευτυχισμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

1 στους 5 άνδρες θεωρεί παραπλανητικές τις ειδήσεις σχετικά με το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Alpha Bank: Για τρίτη συνεχή χρονιά διακρίνεται στο διεθνή Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση