ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς μπορείτε να βρείτε περισσότερο νόημα και σκοπό στη ζωή σας

Photo by cottonbro from Pexels

Σε πολλούς από εμάς τυχαίνει να έχουμε ένα συναίσθημα του ανεκπλήρωτου, που μας κάνει να νιώθουμε ότι τίποτα δεν έχει νόημα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την εμφάνιση του κορονοϊού.

Η αναζήτηση για νόημα στη ζωή, είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί είναι μια από τις καλύτερες πρακτικές αυτο-φροντίδας που υπάρχει. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που βρίσκουν σκοπό στη ζωή τους είναι κατά μέσο όρο πιο ευτυχισμένα , κοιμούνται καλύτερα και ζουν περισσότερο.

Δυστυχώς, λίγοι από εμάς μπορούν να βρουν τον απώτερο σκοπό σε μια τυπική δουλειά και ίσως και να μην το επιδιώκουμε μέσω αυτής.

Το μεγαλύτερο νόημα στη ζωή, μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές. Αυτές θα μπορούσαν να είναι τα χόμπι μας ή οι οικογένειες, οι συνεργάτες και οι φίλοι μας. Συχνά, το νόημά μας προέρχεται από ένα μείγμα όλων των παραπάνω.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips όπως τα προτείνουν οι ειδικοί για να βρείτε περισσότερο νόημα κια σκοπό στη ζωή σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί, ένα πολύτιμο εργαλείο για να σκεφτείτε τι θέλετε από τη ζωή σας και να μένετε ενεργοί στους στόχους σας.

Οι καθημερινές σας σκέψεις είναι ένα παράθυρο στην ψυχή σας, Σημειώστε τι είναι αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους σε τακτική βάση; Ποιος και τι σε εμπνέει; Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας.

Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα σας

Εάν έχετε ένα πάθος ή δεξιότητα, σκεφτείτε τρόπους που θα μπορούσατε να το αξιοποιήσετε ξανά στην καθημερινότητα σας.

Εναλλακτικά, εάν έχετε επιχειρηματικό πνεύμα, ενεργοποιήστε το πάθος σας ξεκινώντας μια επιχειρηματική ιδέα, πέρα από την καθημερινή σας δουλειά. Ίσως κάποια στιγμή να ασχοληθείτε αποκλειστικά με αυτή.

Περιέργεια

Πολλοί ανησυχούν ότι δεν έχουν βρει ένα πάθος για να δώσουν σκοπό στη ζωή. Όμως, για να το αλλάξετε αυτό, είναι σημαντικό να δείξετε περιέργεια, να ενδιαφέρεστε για τον έξω κόσμο που θα μπορούσε τελικά να πυροδοτήσει το πάθος σας. Η περιέργεια σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή .

Γίνετε πιο δοτικοί

Η προσφορά σε φιλανθρωπία, εθελοντισμό ή καθοδήγησης – οτιδήποτε μας βοηθά να αισθανθούμε ότι μοιραζόμαστε τις δεξιότητές μας και τους πόρους μας με άλλους – μπορεί να μας γεμίσει με μια αίσθηση σκοπού.

Βρείτε ένα χόμπι

Η εξερεύνηση ενός πάθους πέρα από τη δουλειά, μπορεί να σας βοηθήσει να διασκεδάζετε περισσότερο καθημερινά.

Βρείτε τη ροή σας

Εάν σας απορροφά τόσο πολύ η εργασία που τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνεστε πότε περνά ο χρόνος και νιώθετε ψυχική εξάντληση, τότε θα χρειαστεί να εστιάσετε σε αυτό και να οργανώσετε ξανά το χρόνο σας. Σκεφτείτε να βρείτε σκοπό στις δραστηριότητες που κάνετε – μέσα και έξω από την εργασία. Βάλτε προτεραιότητες ώστε να μην απασχολείστε με πράγματα που θα μπορούσατε να διεκπεραιώσετε πιο αυτοματοποιημένα.

Ουσιαστικές σχέσεις

Οι ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας, είτε είναι οικογενειακές, φιλικές ή ερωτικές μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε, να εξελισσόμαστε και να ανακαλύψουμε το νόημα και το σκοπό μας. Αυτό δεν αφορά τη συν-εξάρτηση (δηλ. να βασίζεστε σε κάποιον άλλο για όλες τις ανάγκες σας), αλλά να δημιουργήσετε μια αμοιβαία υποστηρικτική δυναμική στην οποία ενθαρρύνετε, ακούτε και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεργασία με παρακολούθηση: Πάνω από το 50% των υπαλλήλων εργάζονται παραπάνω από το κανονικό

Έρευνα: Μπορεί η τηλεργασία να μας κάνει πιο παραγωγικούς;

Google: Αλλάζει την πολιτική της τηλεργασίας και επιστρέφει τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσ