ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόσο συναισθηματικά αυτάρκεις είστε;

Photo by Fezbot2000 on Unsplash

Η συναισθηματική αυτάρκεια μας βοηθά να θέτουμε στόχους και να αναλαμβάνουμε τη ζωή μας χωρίς να χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων. Το συναίσθημα αυτό συνδέεται με την ασφάλεια, επομένως νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, σταθεροί αλλά και ολοκληρωμένοι.

Πολύ συχνά όμως, για πολλούς από εμάς αυτό δεν ισχύει. Κάποιοι είναι σπάνια αυτάρκεις. Αντιθέτως γίνονται πολύ αυστηροί ή διακατέχονται από ανασφάλεια. Οι δυο αυτές συναισθηματικές καταστάσεις, δεν βοηθούν κανέναν να εξελιχθεί και να αγαπήσει πραγματικά τον εαυτό του. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να φτάσετε πιο κοντά στην συναισθηματική αυτάρκεια.

Αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για να γίνετε πιο αυτάρκεις. Θα σας βοηθήσει να βουτήξετε σε βαθιά νερά, μέχρι να είστε σίγουροι για το ποιοι πραγματικά είστε. Όταν έχετε μια κακή εικόνα για τον εαυτό σας, τότε ασυναίσθητα έχετε την τάση να βασιστείτε συναισθηματικά στους άλλους για νιώσετε ευτυχιασμένοι. Το λυπηρό για αυτήν τη συν-εξάρτηση είναι ότι οι άνθρωποι, δεν εγγυώνται ότι θα μείνουν για πάντα στη ζωή μας. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας:

– Προκαλέστε τον εαυτό σας να αναλάβει ένα δύσκολο έργο ή ξεκινήστε κάτι με το οποίο είστε παθιασμένοι
– Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αντίθετα, αναφέρετε όλες τις αξίες σας
– Μάθετε να δέχεστε φιλοφρονήσεις και να αποφύγετε αρνητική αυτο-κριτική.
– Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο για να εκτιμήσετε ποιοι είστε. Αγκαλιάστε τα λάθη σας και αφήστε πίσω σας την τελειομανία.

Δείξτε τη δύναμη σας

Η ζωή σας είναι στα χέρια σας. Όταν βασίζεστε πάρα πολύ στις απόψεις των άλλων, χάνετε τη δύναμη και τους κρατάτε τη ζωή σας. Αυτό που οφείλετε στον εαυτό σας να κάνετε άμεσα, είναι να πάρετε πίσω τη δύναμή σας και να αναλάβετε τη ζωή σας κάνοντας αυτές τις δύσκολες επιλογές. Μάθετε να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ότι το έχετε αναπτύξει έντονα. Πιθανότατα θα συμβεί αυτό μόνο όταν μπείτε σε δράση. Αυτό σημαίνει απόλυτη αυτονομία.

Ανεξαρτησία

Η οικοδόμηση της ανεξαρτησίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν έχετε μακροχρόνιες σχέσεις ή γενικά εξαρτώμενες σχέσεις.

Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας

– Απομακρυνθείτε από το τηλέφωνο σας και διαλογιστείτε για 15 λεπτά σε καθημερινή βάση.
– Βρείτε ένα νέο χόμπι. Όταν βρείτε κάτι που απολαμβάνετε μόνοι σας, θα μάθετε να είστε πιο άνετοι με την ανεξαρτησία σας.
– Εξασκηθείτε στην αυτοεξυπηρέτηση, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, αθληθείτε και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.

Επιλέξτε

Βεβαιότητα σημαίνει αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς επιθετικότητα. Όταν εκτιμάτε τον εαυτό σας και τις ιδέες σας, οι άνθρωποι θα μάθουν να κάνουν το ίδιο για εσάς.

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα όριά σας. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι ο τρόπος τους είναι καλύτερος. Εκφράστε τις ανάγκες σας με αυτοπεποίθηση, διδάξτε τους πώς να σας σέβονται.
Μείνετε ήρεμοι μπροστά στις αντιξοότητες. Δεν θα είναι όλοι ευτυχείς να λάβουν την αποφασιστικότητά σας. Αποφύγετε να θυμώσετε μαζί τους.

Ανοίξτε τον εαυτό σας στην κριτική, γιατί πολλές φορές μπορεί να σας ωφελήσει και να καταφέρετε να εξελίσσετε τον εαυτό σας προς το καλύτερο. Σε περίπτωση όμως που νιώσετε ότι η κριτική είναι επίθεση, αντιμετωπίστε την ήρεμα και ψύχραιμα, χωρίς αρνητικά συναισθήματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν προσπαθείτε διαρκώς να ικανοποιείτε τους άλλους και πώς να το σταματήσετε

4 Τρόποι να παραμένετε θετικοί σε ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας

Η δύναμη της συγχώρεσης: Πώς να απαλλαγείτε από ένα συναισθηματικό βάρος

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση