ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 2 συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης για τα οποία κανείς δεν μιλά πραγματικά

κατάθλιψη
Photo by Austin Guevara from Pexels

Tα συμπτώματα όπως ανησυχία και αισθήματα φόβου και χαμηλή διάθεση και αίσθημα απελπισίας – μπορεί να φαίνονται οικεία ακόμη και αν δεν τα έχετε βιώσει ποτέ πριν. Ως συνήθως προμηνύουν το άγχος και την κατάθλιψη.

 

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες περιπτώσεις, που μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με λιγότερο γνωστές καταστάσεις βιώνοντας μια εμπειρία που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αρχικά φόβο και συντριβή.

 

Δύο από αυτά τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι η αποπροσωποποίηση και η απελευθέρωση. Προκαλούν μια εμπειρία γνωστή ως αποσύνδεση ή ένα διαχωριστικό επεισόδιο, όπου αισθάνεστε σαν να ζείτε σε μια ονειρική κατάσταση.

 

Photo by cottonbro from Pexels

 

Αυτά τα δύο διαφέρουν ανάλογα με το είδος της εμπειρίας στην οποία αναφέρονται. Ενώ η αποπροσωποποίηση αναφέρεται σε ένα αίσθημα απομάκρυνσης από τον εαυτό σας, η απελευθέρωση είναι όταν αισθάνεστε ότι ο κόσμος γύρω σας δεν είναι πραγματικός.

 

Αν και μπορεί να φαίνονται τρομακτικά στην αρχή, είναι εκπληκτικά κοινά. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν αποσύνδεση κάποια στιγμή στη ζωή τους, ειδικά εκείνοι με προϋπάρχουσα κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

 

Η αποπροσωποποίηση και η απελευθέρωση προκαλούνται συνήθως από προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Όμως σε πιο ασυνήθιστες περιστάσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας διαχωριστικής διαταραχής (μια κατάσταση που συχνά προκαλείται από ένα τραυματικό ή εξαιρετικά αγχωτικό συμβάν ζωής).

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαφορά μεταξύ της αποσύνδεσης και μιας διαχωριστικής διαταραχής, είναι η συχνότητα κατά την οποία συμβαίνουν αυτά τα επεισόδια. Εάν πάσχετε από διαταραχή διάστασης, πιθανότατα θα εμφανίζετε διαρκώς συμπτώματα ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία ξεκινούν από μικρή ηλικία.

 

Το να βιώσετε συμπτώματα όπως είναι η αποπροσωποποίηση και η απελευθέρωση για πρώτη φορά, μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε και να μειώσετε τον κίνδυνο να συμβεί στο μέλλον:

 

Μείνετε συνδεδεμένοι με το παρόν

 

Είναι σημαντικό να κρατήσετε τον εαυτό σας προσηλωμένο στο παρόν. Αναπνεύστε αργά και ακούστε τους ήχους γύρω σας. Αγγίζοντας κάτι μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συνδεδεμένοι με την παρούσα στιγμή.

 

Να προσέχετε τον εαυτό σας

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε το κίνητρο να φροντίζουμε την υγεία μας μερικές φορές, αλλά υπάρχουν πολλά σωματικά και διανοητικά οφέλη.

Αρχικά, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά – στοχεύστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ανήσυχοι, γράψτε τις σκέψεις σας και χαλαρώστε με ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο.

 

Διαβάστε επίσης:

 

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

 

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

 

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Tags: