ΥΓΕΙΑ

Oι 5 βασικές αρχές για την υγεία του εντέρου

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Το έντερο παίζει κεντρικό ρόλο στις σωματικές μας λειτουργίες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την πέψη. Όταν λειτουργεί ομαλά έχουμε πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερη διάθεση και μακροχρόνια υγεία.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς λίγο πολύ γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να παραμένει υγιές, έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά, που καλό θα ήταν να τα συγκεντρώσουμε σε μια καλή ανακεφαλαίωση:

Δείτε παρακάτω τις 5 βασικές αρχές για την υγεία του εντέρου:

Φάτε μια μεγάλη γκάμα τροφίμων

Μια μεγαλύτερη ποικιλία στα τρόφιμα, οδηγεί σε ένα πιο σύνθετο μικροβίωμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως, πολλά είδη φρούτων και λαχανικών, όπως και άπαχη πρωτεΐνη.

Photo by Bia Sousa from Pexels

Καταναλώστε ένα στοχευμένο προβιοτικό συμπλήρωμα

Όσον αφορά την επιλογή ενός προβιοτικού, προτιμήστε την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα και διαλέξτε ένα προβιοτικό με στελέχη που ικανοποιούν τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά από το φαρμακείο, να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας, γι ‘αυτό μερικές φορές βιώνουμε στομαχικές διαταραχές μόλις νιώσουμε ότι κάτι μας το προκαλεί. Ο έλεγχος των επιπέδων άγχους σε καθημερινή βάση, είναι ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία και πιο συγκεκριμένα το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Κοιμηθείτε καλά

Ο επαρκής ύπνος είναι μια σύσταση για τη θεραπεία σχεδόν κάθε σωματικής και ψυχικής ασθένειας. Μια ξεκούραστη βραδιά διατηρεί το μικροβίωμα του εντέρου σας ισορροπημένο και αδιάκοπο.

Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου ισοδυναμεί επίσης με ένα πιο σταθερό πρόγραμμα διατροφής και θα βοηθήσει στη σύνδεση του εντέρου με τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε σχετικά την ίδια ώρα και επιδιώξτε να κοιμάστε τουλάχιστον 6-8 ώρες κάθε μέρα.

Βγείτε στη φύση!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που πέρασαν χρόνο σε φυσικά περιβάλλοντα είχαν πολύ πιο υγιή μικροβιώματα. Αυτή η σχέση μεταξύ φύσης και υγείας του εντέρου, επηρεάζει επίσης τους ενήλικες. «Αγκαλιάστε» τα φυσικά μικρόβια πηγαίνοντας έξω για πεζοπορία.

Η υγεία του εντέρου εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας, τις διατροφικές σας επιλογές και το περιβάλλον. Ο τρόπος για να την  ενισχύσετε, είναι να επιστρέψετε σε αυτές τις βασικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το μικροβίωμα και πως μπορείτε να το ενισχύσετε αυτό το καλοκαίρι

Tα ρόδια είναι τα κατάλληλα φρούτα για την υγεία το φθινόπωρο

Μελέτη δείχνει ότι τα προβιοτικά δρουν κατά της παιδικής παχυσαρκίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση