ΥΓΕΙΑ

4 σημάδια που υποδηλώνουν έλλειψη σε βιταμίνη D

βιταμίνη D
Photo by Molly Champion from Pexels

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος. Ορισμένα από αυτά, διαμορφώνουν το σώμα μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως στην περίπτωση της βιταμίνης D.

Aυτή βοηθά στη διατήρηση των οστών, των δοντιών και των μυών μας. Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D γι΄ αυτό και οι γιατροί συνιστούν να περνάμε λίγο χρόνο έξω στο φως του ήλιου καθημερινά.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραβλέπουν τη σημασία που έχει για τη σωματική και ψυχική υγεια. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού. Εκτός από τον Ήλιο, η βιταμίνη D, βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι αρκετά περίπλοκα.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια:

Photo by SHAYAN rti on Unsplash

 Νιώθετε εξαντλημένοι όλη την ώρα

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι και κουρασμένοι ακόμα και αν τρώτε σωστά και κοιμάστε καλά, τότε μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Δεδομένου ότι είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των σκελετικών μυών, η ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Πόνος στα οστά και την πλάτη

Όπως και τα άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, εάν έχετε συχνά πόνο στα οστά και την πλάτη, τότε μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλού επιπέδου βιταμίνης D στο αίμα.

Οι πληγές σας δεν επουλώνονται γρήγορα

Η αργή επούλωση των πληγών, συνδέεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα. Το θρεπτικό αυτό συστατικό, παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επομένως τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να υποφέρουν από φλεγμονή, η οποία μάλλον εμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες και μια από τους πιο συνηθισμένες είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτή βοηθά τα τριχοθυλάκια να αναπτυχθούν και όταν έχουμε την ανεπάρκεια, η ποιότητα των μαλλιών επηρεάζεται. Η έλλειψη προκαλεί επίσης αλωπεκία areata – μια κατάσταση που προκαλεί τριχόπτωση.

Έχετε κακή διάθεση

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της διάθεσής σας. Εάν αισθάνεστε κακόκεφοι ή σαν να έχετε κατάθλιψη, τότε το φυσικό φως μπορεί να σας βοηθήσει. Η έκθεση στον ήλιο συνιστάται ακόμη και σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης:

Δερματικό τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τη νόσο του Πάρκινσον

Τι μαρτυρά η ακμή για την υγεία ανάλογα με το σημείο όπου εμφανίζεται

Τα συμπτώματα του έλκους στομάχου και πώς να τα προλάβετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση