ΥΓΕΙΑ

6 συνήθειες που φράζουν τους πόρους του δέρματος

πηγή: unsplash

Η υγεία της επιδερμίδας, δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή, αλλά από περισσότερους παράγοντες. Μία από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις στο δέρμα, είναι οι φραγμένοι πόροι, που του δίνουν την όψη του φλοιού πορτοκαλιού. Για την αντιμετώπιση τους οι δερματολόγοι τις περισσότερες φορές συνιστούν διάφορες θεραπείες με βαθύ καθαρισμό και πίλινγκ.

Aυτό σημαίνει ότι μέσα στους πόρους, έχει συγκεντρωθεί αρκετή βρωμιά και δεν τους αφήνει να “αναπνεύσουν”. Η διαστολή τους είναι ορατή και η επιδερμίδα αρκετά θαμπή. Εκτός από τον συχνό καθαρισμό προσώπου και τις κατάλληλες ενυδατικές κρέμες, καλό θα ήταν να σταματήσετε τις παρακάτω συνήθειες, που σύμφωνα με τους γιατρούς, φράζουν τους πόρους του δέρματος.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που εκτός από το ότι σας βάζει σε κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις και ασθέμειες, βλάπτει και την υγεία του δέρματος. Ο καπνός μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος και αρκετές φορές προκαλεί ακμή.

Βρώμικα σεντόνια 

Ο γενικός κανόνας λέει οτι τα σεντόνια καλό είναι να πλένονται μία φορά την εβδομάδα. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε φραγμένους πόρους, τότε δοκιμάστε να αλλάζετε πιο συχνά τα σκεπάσματα σας. Οι μαξιλαροθήκες και τα σκεπάσματα, μπορούν εύκολα να συσσωρεύσουν λιπαρότητα, βρωμιά και νεκρά κύτταρα, τα οποία μεταφέρονται στο δέρμα τη νύχτα, φράσσοντας τους πόρους και προκαλώντας κηλίδες.

Αγγίζετε συχνά το πρόσωπο σας

Η συνήθεια αυτή, δεν σας θέτει απλά σε κίνδυνο να μολυνθίτε από τον κορονοϊό αλλά καταστρέφει και την υγεία της επιδερμίδας. Τα χέρια μας είναι βασικές εστίες μικροβίων. Όσο αγγίζουμε το πρόσωπο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταφέρουμε σε αυτό πολλά βακτήρια, ιούς, λιπαρότητα, αλλεργιογόνα και ακαθαρσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να φράζουν οι πόροι. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτήν την κακή συνήθεια, είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια και να ζητάτε από φίλους, να σας επισημαίνουν πότε αγγίζετε το πρόσωπό.

Φωτογραφία από τον χρήστη Shiny Diamond στο Pexels

Μιλάτε για ώρα στο τηλέφωνο

Εάν έχετε τακτικά την οθόνη του κινητού κολλημένη στο πρόσωπό, μπορεί να παρατηρήσετε τοπικά εξανθήματα στα μάγουλα. Τα τηλέφωνα είναι πολύ βρώμικα καθώς συλλέγουν μακιγιάζ, σκόνη, λιπαρότητα και βακτήρια από οποιαδήποτε επιφάνεια έρχονται σε επαφή. Σε μια μελέτη φοιτητών ιατρικής στη Σαουδική Αραβία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των 105 κινητών τηλεφώνων που δοκιμάστηκαν, ήταν μολυσμένα με κάποιο είδος βακτηρίων. Για να αποφύγετε το φράξιμο των πόρων, κάθε φορά που μιλάτε στο τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε hands free ή ανοιχτή ακρόαση.

Φοράτε μακιγιάζ κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης

Η εφίδρωση είναι η φυσική μέθοδος του σώματος σας να “δροσίζει” το δέρμα. Όταν το μακιγιάζ αρχίζει να αλλοιώνεται, μπορεί να παγιδεύσει τον ιδρώτα και τα βακτήρια, μπλοκάροντας τους πόρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση του δέρματος, προκαλώντας σπυράκια και ερεθισμό.

Σπάτε τα σπυριά με το πύον

Αυτός μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος. Η συνήθεια αυτή να προσθαθείτε να σπάσετε ένα σπυρί προκειμένου να απαλλαγείτε από αυτό, έχει αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γεμίσετε με περισσότερα. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλετε στη φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος, γεγονός που επηρεάζει αρκετά το μέγεθος των πόρων σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, η συμπίεση και το τέντωμα του δέρματος καθιστά πολύ πιθανή τη μεταφορά ακαθαρσιών από τα χέρια σας, κάτι που πάλι μπορεί να τους φράξει.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο υδράργυρος στα καλλυντικά απειλεί την υγεία

Διαβήτης: Μία 2 σε 1 ένεση βοηθά να ελεγχθεί το σάκχαρο στο αίμα

Πρώιμα σημάδια καρκίνου: Ποια είναι αυτά που αγνοεί το 90% των ανθρώπων