ΥΓΕΙΑ

8 λόγοι που μπορεί να βγει εσφαλμένα θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης

πηγή: unsplash

Αν και τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης έχουν απόλυτη ακρίβεια και την ανιχνεύουν πριν την καθυστέρηση της περιόδου, υπάρχουν ορισμένες φορές που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένο αποτέλεσμα. Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό πιθανότατα να οφείλονται στα εξής:

1. Είχατε χημική εγκυμοσύνη

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είχατε θετικές ορμόνες εγκυμοσύνης στα ούρα ή στο αίμα, αλλά δεν υπήρχε κλινική (δηλ. υπέρηχος) ένδειξη. Βασικά, το σπέρμα είχε πράγματι γονιμοποιήσει ένα ωάριο αλλά τελικά δεν προχώρησε πολύ μακριά. Περίπου το ήμισυ αυτών των περιπτώσεων απώλειας πρόωρης εγκυμοσύνη,ς προκαλούνται από χρωμοσωμικά προβλήματα, σύμφωνα με το «American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)».

2. Είχατε εξωμήτρια εγκυμοσύνη

Σε μια κανονική εγκυμοσύνη, ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας. Αλλά μια έκτοπη εγκυμοσύνη είναι όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο κολλήσει καθ ‘οδόν προς τη μήτρα σας και μεγαλώνει κάπου αλλού, συνήθως σε μια σάλπιγγα. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να κάνετε ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Εάν δεν αποβάλλετε φυσικά – και παρατηρήσετε σοβαρό κοιλιακό ή πυελικό πόνο με αιμορραγία, ακραία ζάλη ή πόνο στον ώμο – επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

3. Κάνατε σύντομα το τεστ μετά από αποβολή ή τοκετό

Εάν έχετε υποστεί αποβολή ή έχετε πρόσφατα γεννήσει, τα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης, μπορούν να παραμείνουν αυξημένα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την «Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης».

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

4. Δεν χρησιμοποιήσατε σωστά το τεστ / το τεστ δεν λειτουργεί σωστά

Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν σχεδόν 99% ακρίβεια – όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δηλαδή. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση.
Τα περισσότερα τεστ έχουν επίσης κάτι που ονομάζεται «δείκτης ελέγχου» στο παράθυρο αποτελεσμάτων. Αυτό σας λέει ότι λειτουργεί σωστά. Εάν η γραμμή ελέγχου ή το σύμβολο δεν εμφανίζεται, τότε πιθανότατα να έχετε ένα λανθασμένο αποτέλεσμα.

5. Έχετε μοριακή εγκυμοσύνη

Η μοριακή εγκυμοσύνη είναι μια σπάνια μη βιώσιμη εγκυμοσύνη, που αναπτύσσεται στη μήτρα. Συμβαίνει είτε όταν ένα σπέρμα χωρίζει πρόωρα κατά τη γονιμοποίηση ή όταν υπάρχει ανώμαλος πλακούντας χωρίς έμβρυο. Και στις δύο αιτίες, τα επίπεδα της χοριακής είναι συχνά υψηλά και ενδέχεται να υποβληθείτε σε ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Εάν έχετε μοριακή εγκυμοσύνη (η οποία συμβαίνει σε κάθε 1 στις 1.000 κυήσεις ), συχνά λαμβάνεται με μη φυσιολογικό υπερηχογράφημα ή μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως πρώιμη αιμορραγία .

6. Είστε σε φαρμακευτική αγωγή

Τα περισσότερα φάρμακα δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα ενός τεστ εγκυμοσύνης, αλλά ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ενέσεων που χρησιμοποιούνται για την τόνωση της ωορρηξίας σε γυναίκες με στειρότητα , περιλαμβάνουν χοριακή σε αυτά και θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

7. Έχετε ξεπεράσει το σημείο της εγκυμοσύνης

Μερικές φορές, οι γυναίκες που είναι μετά την εμμηνόπαυση ή περνούν από την εμμηνόπαυση έχουν υψηλά επίπεδα χοριακής, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεστ εγκυμοσύνης να βγει ψευδώς θετικό.

8. Έχετε παθολογική κατάσταση

Αυτό είναι σπάνιο, αλλά ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως ορισμένα είδη καρκίνου, χρόνια νεφρική νόσος, καθώς και προβλήματα με τις ωοθήκες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο σώμα να έχει αυξημένα επίπεδα χοριακής και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα πρόωρα σημάδια της εγκυμοσύνης που δεν πρέπει να παραλείψετε

Οι κατάλληλοι τρόποι για να προστατευτείτε από κολπίτιδα

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση