ΥΓΕΙΑ

Botox: Οι μύθοι και οι αλήθειες της δημοφιλούς αντιγηραντικής θεραπείας

πηγή: instagram #botox

Το Botox, εφαρμόζεται για την αντιγήρανση της επιδερμίδας και μπορεί κατά κάποιο τρόπο να δώσει ένα είδος μόνιμης λύσης. Η καλλυντική θεραπεία της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (Botox) είναι προφανώς ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Χρησιμοποιείται κυρίως για τη λείανση έντονων ρυτίδων που βρίσκονται γύρω από τα μάτια, το στόμα, ή ανάμεσα στα φρύδια. Είναι μια ενέσιμη θεραπεία και όχι χειρουργική.

Σαν διαδικασία, απαιτεί λίγα λεπτά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μετά από 10-15 μέρες. Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι είναι κακή ιδέα να το τολμήσετε ή να μην είναι πραγματικά χρήσιμη.

Κάθε είδους θεραπεία έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της. Το ίδιο ισχύει και για τα botox. Δείτε ποια είναι αυτά, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί γιατροί:

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Botox:

Δεν υπάρχουν μειονεκτήματα της τοξίνης Botulinum, (βοτουλινική τοξίνη), κοινώς γνωστή ως Botox (το οποίο είναι εμπορικό σήμα και υπάρχουν άλλες μάρκες siax, neuronox, Xeomin και πολλά άλλα), εάν πραγματοποιούνται από έμπειρο γιατρό. Ίσως μόνο να προκύψουν μικρές παρενέργειες όταν κάνετε ενέσεις αλλαντίασης, που είναι όμως αναστρέψιμες. Γι αυτό και υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις.

Η τοξίνη Botulinum, χρησιμοποιείται τόσο για αισθητικές όσο και για ιατρικές παθήσεις. Αισθητικά, μπορεί να μειώσει τις γραμμές ανάμεσα στα φρύδια και σε άλλα σημεία, που γίνονται έντονες λόγω των έντονων εκφράσεων του προσώπου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αδυνάτισμα στο πρόσωπο και για την αναζωογόνηση του λαιμού. Από ιατρικής σκοπιάς, αυτή η τοξίνη βοηθά στη θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης, των μυϊκών σπασμών, των ημικρανιών κ.λπ.

Μύθοι για την τοξίνη Botulinum 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν πολλοί μύθοι που έχουν κάνει το κοινό να αποφεύγει αυτή την αντιγηραντική θεραπεία.

 

Μύθος 1 – Η βοτουλινική τοξίνη θα σας κάνει να φαίνεστε ανέκφραστοι

Αλήθεια – Εάν χορηγηθεί σε σωστές δόσεις, δεν μπορεί να προσφέρει αυτό το αθέμιτο αποτέλεσμα.

 

Μύθος 2 – Είναι εθιστικό

Αλήθεια – Η τοξίνη Botulinum δεν λειτουργεί όπως ένα ηρεμιστικό φάρμακο που δρα στον εγκέφαλό. Έχει αποτελεσματικότητα μόνο πολύ τοπικά στους μύες, καθώς χαλαρώνει τη συστολή τους. Μπορείτε να το κάνετε μία φορά και να μην το επαναλάβετε ξανά. Οι περισσότεροι το επαναλαμβάνουν επειδή μένουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, αφού παρατηρούν εμφανή βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας.

 

Μύθος 3- Σας κάνει να φαίνεστε παχύτεροι από την κανονική σας όψη

Αλήθεια – Το Botox δεν έχει τη δύναμη να «γεμίσει» το πρόσωπο.

 

Μύθος 4 – Προορίζεται μόνο για τις γυναίκες

Αλήθεια – Η γήρανση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη, ότι ο χρόνος «φέρεται» καλύτερα σε ένα από τα δύο φύλλα. Επομένως η συγκεκριμένη θεραπεία ενδείκνυται και στις δύο περιπτώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο υδράργυρος στα καλλυντικά απειλεί την υγεία

Τι μαρτυρά το σχήμα του σώματός σας για την υγεία σας

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακή υγεία: Τι πρέπει να προσέξετε