ΥΓΕΙΑ

Δύσπνοια: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

δύσπνοια
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Κάποιος παρουσιάζει δύσπνοια όταν δυσκολεύεται να αναπνεύσει φυσιολογικά. Αυτό, μπορεί να είναι κάτι αθώο έως και μέχρι επικίνδυνο για την υγεία, γι’ αυτό καλό είναι να μπορείτε να αναγνωρίζετε τις σοβαρές περιπτώσεις ούτως ώστε να λαμβάνετε ή να προσφέρετε βοήθεια.

Μία βασική αιτία που κρύβεται πίσω από τη δύσπνοια είναι το άσθμα. 

Είναι μια μακροχρόνια ασθένεια, από την οποία πάσχει το 10% του πληθυσμού. Προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς και οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα κύρια συμπτώματα είναι συριγμός, βήχας, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και δύσπνοια.

Το άσθμα διαχωρίζεται σε ατοπικό (εξωγενές) ή μη ατοπικό (ενδογενές). Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χορηγούνται στους ασθενείς εισπνεόμενους βήτα-2 αγωνιστές βραχείας δράσης (όπως τη σαλβουταμόλη) και με από του στόματος κορτικοστεροειδή.

Όταν οι περιπτώσεις είναι ακόμα πιο σοβαρές, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστεί η χορήγηση θειικού μαγνησίου, ενδοφλέβια χορήγηση κορτικοστεροειδών και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα αλλεργιογόνα, ή ερεθιστικές ουσίες και η χρήσης εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση για το άσθμα είναι να εντοπιστούν και να αποφεύγονται οι αιτίες που το προκαλούν , όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ασπιρίνη, τα κατοικίδια κ.ο.κ.

Photo by Everton Nobrega from Pexels

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η ΧΑΠ, είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα λόγω της ρύπανσης και μπορεί να σχετίζεται με τον καπνό. Έτσι, κάποιος που έχει ιστορικό χρόνιας βρογχίτιδας καλό είναι να επισκεφτεί γιατρό αν νιώσει δύσπνοια.

Ακόμη και οι συνήθειες των ασθενών π.χ. εάν κάποιος καπνίζει, μπορεί θα βοηθήσουν στην κατανόηση της αιτίας της ξαφνικής δύσπνοιας.

Εάν κάποιος έχει πυρετό ή παραγωγή κίτρινων ή πράσινων πτυέλων τις τελευταίες ημέρες, τότε είναι μια οξεία μόλυνση της ΧΑΠ. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με οξυγόνο, βρογχοδιασταλτικά και ειδικά αντιβιοτικά.

Μόλυνση από κορονοϊό

Ένα από τα συμπτώματα του κορονοϊού, είναι η οξεία έναρξη δύσπνοιας. Αλλά, συνήθως συνοδεύεται από πυρετό για λίγες μέρες, βήχα και φλέματα.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Εάν ο ασθενής έχει υποκείμενη καρδιακή νόσο όπως στεφανιαία ή έχει υποβληθεί σε αγγειοπλαστική στο παρελθόν ή σε εμβολιασμό παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας (CABG), τότε υπάρχει υποψία ότι η αιτία της οξείας εμφάνισης δύσπνοιας μπορεί να είναι καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Καρκίνος

Σε έναν ασθενή με καρκίνο που έχει κάνει μετάσταση στον πνεύμονα, η οξεία έναρξη δύσπνοιας μπορεί να οφείλεται στον προοδευτικά αυξανόμενο κακοήθη πολλαπλασιασμό.

Η δύσπνοια μερικές φορές δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ζητάμε τη βοήθεια του γιατρού, για προληπτικούς λόγους. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από ροδόχρου ακμή

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση