ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνετε

Photo by Joshua Reddekopp on Unsplash

Τα γονίδια σαφώς και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον τρόπο που μεγαλώνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι καθοριστικός παράγοντας, καθώς υπάρχει και ο περιβαλλοντικός αλλά και ο ψυχολογικός.

Στην πραγματικότητα, μόλις το 30 % της φυσικής γήρανσης, είναι γενετικά προκαθορισμένο, σύμφωνα με μια οκταετή μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής ξεπερνά τα γονίδια, οπότε αν επιθυμείτε να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση το σώμα και το πνεύμα σας καθώς μεγαλώνετε, εστιάστε στα παρακάτω σημεία «κλειδιά».

Άσκηση

Ο εγκέφαλος συνδέεται με το σώμα, σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό σημαίνει ότι όταν είναι υγιές το ένα, τότε είναι και το άλλο.

Καλλιεργήστε φιλίες

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι δυνατές φιλίες ενισχύουν την ευημερία. Μια πιο πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι με στενούς και έμπιστους φίλους, έζησαν περισσότερο σε σχέση με άλλους που δεν είχαν αναπτύξει τόσο ισχυρούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι στενές οικογενειακές σχέσεις, δεν είχαν καμία διαφορά στη θνησιμότητα. Αντιθέτως, η αποφυγή μελών της οικογένειας που χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη μακροζωία.

Διάβασμα και άλλες πνευματικές ασχολίες

Όσο πιο νωρίς ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θέτουν τον εγκέφαλο σε λειτουργία, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε Αλτσχάιμερ.

Photo by Dane Wetton on Unsplash

Παραμείνετε γνωστικοί

Η ψυχική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου ένα βασικό κλειδί για να διατηρείτε εύπλαστο τον νου σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα για τη λειτουργία του σώματος.

Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν τον εγκέφαλο, αλλά μάλλον παραλείπουν τον βαθμό που ωφελούν την υγεία του.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η ικανότητα των φρούτων και των λαχανικών να απορροφούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, που σχηματίζονται στον οργανισμό, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, ενώ τα ίδια πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα αποτρέπουν επίσης κάποια απώλεια της γνωστικότητας και της λειτουργίας της μνήμης.

Κόψτε άμεσα κακές συνήθειες

Οι διάφορες καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο για την υγεία και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, η κύρωση του ήπατος και ο καρκίνος.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ελέγξετε τα όνειρα που σχετίζονται με το άγχος

Τα 5 μυστικά της μακροζωίας – Οι συμβουλές ενός 80χρονου γιατρού

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση