ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογία που ανιχνεύει πρώιμα σημάδια άνοιας σε ηλικιωμένους οδηγούς

οδηγοί
Photo by Matthew Henry on Unsplash

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση της άνοιας στην οδηγική συμπεριφορά, η οποία δείχνει ότι οι συνήθειες ενός ατόμου θα αλλάξουν, καθώς ο νευροεκφυλισμός οδηγεί σε γνωστική μείωση.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την έρευνα, μια ομάδα επιστημόνων βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια της ανάπτυξης αλγορίθμων που αναλύουν δεδομένα οδήγησης. Σκοπός τους είναι μια μέρα να δημιουργήσουν μια μη επεμβατική συσκευή ή εφαρμογή για smartphone που θα είναι σε θέση να ανιχνεύει μια ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) ή ακόμα και άνοια σε ενεργούς οδηγούς.

Η εργασία βασίζεται στα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας μελέτης που ονομάζεται LongROAD (The Longitudinal Research on Aging Drivers), η οποία παρακολούθησε περίπου 3.000 ηλικιωμένους οδηγούς για έως και τέσσερα χρόνια. Ενώ η μελέτη ήταν σε εξέλιξη, 33 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική εξασθένηση MCI και 31 με άνοια.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μεταβλητές οδήγησης, όπως το ποσοστό των αποστάσεων που διανύθηκαν εντός 20 χλμ από το σπίτι τους, τη διάρκεια των μετακινήσεων που ξεκινούν και τελειώνουν στο σπίτι, και τα λεπτά ανά ταξίδι. Η σειρά μοντέλων μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν σε θέση να προβλέψει ποιοι οδηγοί ανέπτυξαν MCI ή άνοια με 66% ακρίβεια.

Όταν στη συνέχεια εξετάστηκαν άλλες μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή / εθνικότητα και το επίπεδο εκπαίδευσης, τότε η ακρίβεια με την οποία οι μηχανές ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν MCI ή άνοια ανέβηκε στο 88%.

Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι μια εφαρμογή ή λογισμικό μέσα σε ένα αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να παρακολουθεί συνεχώς τα μοτίβα οδήγησης, για να ειδοποιεί τους οδηγούς για γνωστική πτώση πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα.

Η έγκαιρη ανίχνευση θα επιτρέψει στα άτομα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια νωρίτερα, κάτι που πιθανότατα θα αυξήσει την ευκαιρία να καθυστερήσει τα χειρότερα συμπτώματα της MCI και της άνοιας για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D από το πρώτο έτος ζωής αποτρέπουν την παιδική παχυσαρκία

Ο λόγος που η σωματική άσκηση στο κρύο μας βοηθά να χάσουμε περισσότερο λίπος

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση