ΥΓΕΙΑ

Για ποιο λόγο έχουμε ρίγη; – Τι συμβαίνει στο σώμα

Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Το σώμα είναι σαν μια μηχανή με διαδικασίες που μας βοηθούν να το διατηρούμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και προστατευμένο. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως ομοιόσταση, στο οποίο το σώμα επιδιώκει να παραμείνει σε σταθερή κατάσταση, όπως εξηγείται από το Mental Floss . Οι λειτουργίες του είναι τόσο συγκεκριμένες, που συντονίζουν ακόμη και τη θερμοκρασία του, ενώ το ρίγος έρχεται ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Όπως συμβαίνει με τον ιδρώτα όταν το σώμα είναι ζεστό, έτσι και το σώμα ανταποκρίνεται στο αίσθημα του κρύου. Τα ρίγη είναι κάτι το οποίο δεν ελέγχεται, επειδή είναι μια αυτοματοποιημένη αντίδραση από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης που δημιουργήθηκε για να μας κάνει να νιώσουμε πιο ζεστοί.

Με τη γρήγορη σύσφιξη και χαλάρωση των μυών, το σώμα προσπαθεί να ζεσταθεί δημιουργώντας τριβή και κίνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Healthline. Στην πραγματικότητα, το ρίγος μπορεί να αυξήσει «την παραγωγή θερμότητας της επιφάνειας του σώματός κατά περίπου 500 τοις εκατό». Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις απαιτούν υψηλή ποσότητα ενέργειας, οπότε αν βρίσκεστε σε κρύο περιβάλλον για πολύ καιρό, το σώμα σας μπορεί να χάσει αρκετή.

Όποτε η θερμοκρασία του σώματός σας είναι πολύ πιο ζεστή από τον αέρα γύρω σας, το σύστημα σας χάνει γρήγορα θερμότητα. Σε μια προσπάθεια να ζεσταθεί ο αέρας γύρω σας, αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ρίγη καθώς μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, όπως σημειώνεται από το Mental Floss .

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στην οποία προκαλούνται τα ρίγη διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας.

Τα παιδιά τρέμουν πιο εύκολα, καθώς έχουν λιγότερο σωματικό λίπος για να προστατευθούν από το κρύο, σύμφωνα με την  Healthline. Εάν είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες , το ρίγος μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Αλλά αν έχετε ρίγη, χωρίς να κρυώνετε, τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Η  Healthline αναφέρει, ότι εάν το σώμα σας καταπολεμά μια μόλυνση, μπορεί να τρέμει για να θερμανθεί αρκετά ώστε να “σκοτώσει” τον εισβολέα. Γι ‘αυτό, όταν έχετε πυρετό το ρίγος είναι ένα καλό πράγμα που βοηθά στις ζωτικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Διαβάστε επίσης:

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Πώς να χάσετε βάρος με γυμναστική σύμφωνα με το σχήμα του σώματος σας

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγονται από άτομα με νεφρική νόσο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση