ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tι αλλάζει στο σώμα μας αν καταναλώνουμε καθημερινά κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό από την Ινδία, το οποίο καταναλώνεται εδώ και 4.000 χρόνια. Χρησιμοποιείται στην αρχαία τακτική ιατρική Αγιουβέρδα λόγω των θρεπτικών ιδιοτήτων του, ενώ η γεύση του είναι αρκετά νόστιμη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρχαία αγγεία στην Ινδία που μέσα τους είχαν ίχνη σκόρδου, τζίντζερ και κουρκουμά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης των ΗΠΑ.

Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κουρκουμάς μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, να διατηρήσει τον εγκέφαλό σας υγιή και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, σύμφωνα με το Healthline.

Πολλά από τα οφέλη για την υγεία, προέρχονται από μια ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη αν και χρειάζονται υπερβολικές δόσεις για να τα αποκομίσετε. Ωστόσο μπορείτε να ενισχύσετε την ποσότητα με φυτικά συμπληρώματα και εκχυλίσματα.

Δείτε τι αλλαγές θα δείτε στο σώμα, αν αρχίσετε την εντατική κατανάλωση του:

Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Ο κουρκουμάς είναι μια άλλη τροφή που μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεπής κατανάλωση κουρκουμίνης αύξησε τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης σε ποντίκια, σύμφωνα με το Indian Journal of Pharmaceutical Sciences.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει περισσότερη έρευνα για το πώς ο κουρκουμάς έχει την ικανότητα να επηρεάζει πραγματικά τις καταθλιπτικές διαταραχές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μετριάσει τη φλεγμονή – κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με την κατάθλιψη. Η μείωση της χρόνιας φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της κατάθλιψης, σύμφωνα με το Healthline .

Η κατάθλιψη δεν είναι όμως η μόνη ασθένεια που μπορεί να καταπολεμήσει. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα BDNF στον εγκέφαλο – πιθανώς προστατεύοντας το μυαλό από παλινδρομικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σύμφωνα με το Psychology Today.

Μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η κουρκουμίνη μειώνει τη φλεγμονή. Αυτό θα μπορούσε να είναι υπέροχο νέο για κάποιον που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Το 2016, μια έκθεση στο Journal of Medicinal Food ανέλυσε ένα πλήθος μελετών που σχετίζονται με τον κουρκουμά.

Τα μεγέθη των δειγμάτων ήταν πολύ μικρά για να καταλήξουν σε ένα καθοριστικό συμπέρασμα σχετικά με τα φαρμακευτικά πλεονεκτήματα, αλλά μερικά από τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συμπεριφέρεται σαν την ιβουπροφαίνη.

Ενώ οι ερευνητές γρήγορα ζήτησαν περισσότερες μελέτες, πίστευαν ότι τα περιορισμένα στοιχεία ήταν αρκετά ισχυρά για να προτείνουν τη χρήση του «ως διατροφικό συμπλήρωμα της συμβατικής θεραπείας» για την αρθρίτιδα.

Πιθανά μειονεκτήματα

Η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης και του κουρκουμά δεν έχει ακόμη καθοριστεί σε πολλές περιπτώσεις. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει σημάδια ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ή ακόμη και να επιβραδύνει την εξέλιξή του, σύμφωνα με το WebMD. Πολλές από αυτές τις μελέτες, ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα – όχι σε άτομα, ακόμη. Ωστόσο, υπήρξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και μια σαφής ανάγκη για περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με την κλινική Mayo .

Η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή αναστάτωση στο στομάχι, σύμφωνα με το WebMD. Αν και η κουρκουμίνη χαρακτηρίζεται ως ωφέλιμο συμπλήρωμα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη λήψη της εάν είστε έγκυος. Επίσης τα συμπληρώματα κουρκουμά, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον δεν μπορεί να απορριφθεί εύκολα από τον οργανισμό. Οι παραγωγοί συμπληρωμάτων εργάζονται για να βρουν τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό. Όσον αφορά τα συμπληρώματα, αποφύγετε αυτά που παράγουν συνθετική κουρκουμίνη διότι υπάρχει περίπτωση να περιέχουν μόλυβδο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς προστατεύει ο κουρκουμάς την υγεία

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Η κανέλα προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση