ΥΓΕΙΑ

Γιατί ορισμένοι έχουν μονίμως κρύα πόδια;

Καθώς ο καιρός φέρνει περισσότερο κρύο και πλησιάζει ο χειμώνας, είναι φυσικό να ανησυχείτε για το κυκλοφοριακό σας. Εάν διαπιστώσετε ότι ανεξάρτητα από το αν σκεπάζεστε ή αν φοράτε κάλτσες τα πόδια σας είναι μονίμως κρύα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε μερικούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ίσως να υπάρχει πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος και να δυσκολεύεται το σώμα να το στείλει στα άκρα σας. Αυτό μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα καρδιακών παθήσεων που αναστέλλουν την ικανότητα του σώματος να αντλεί αίμα αρκετά γρήγορα, όπως  εξηγεί το Healthline. Επιπλέον, η καθιστική ζωή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε συνδυασμό με επιλογές τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης τα συναισθήματα άγχους σχετίζονται με τα κρύα πόδια. Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση πανικού ή νευρικότητας, το σύστημά εκκρίνει αδρεναλίνη.

Σύμφωνα με το Medical News Today , αυτή η ορμόνη πλημμυρίζει την κυκλοφορία του αίματος και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα για να εξοικονομήσει ενέργεια σε περίπτωση απειλητικής για τη ζωή κατάστασης. Όταν είστε ανήσυχοι, το σώμα σας μπορεί να έχει πρόβλημα να μετακινεί αποτελεσματικά το αίμα, ιδιαίτερα στα πόδια σας.

Τα κρύα πόδια μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης

Πέρα από παράγοντες όπως το άγχος και το κυκλοφοριακό, διάφορα θέματα υγείας μπορούν να συμβάλουν στα ψυχρά δάχτυλα των ποδιών σας. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 μπορεί να παρουσιάσουν νευρική βλάβη – ιδιαίτερα στα πόδια τους, όπως εξηγείται από το Insider.

Αυτή η βλάβη μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία των νεύρων που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, οδηγώντας σε δυσάρεστες αισθήσεις σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Επιπλέον, οι διαβητικοί τύπου 2, μπορεί να υποφέρουν από κακή κυκλοφορία ως αποτέλεσμα της κατάστασής τους, προκαλώντας κρύα πόδια.

Όσοι πάσχουν από αναιμία μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Το σώμα δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, καθώς η αναιμία συχνά προέρχεται από έλλειψη σιδήρου. Με χαμηλότερα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα μπορεί να μην φτάσει στα πόδια.

Mια άλλη πιθανή αιτία που εξηγεί για ποιο λόγο έχετε μονίμως κρύα άκρα, είναι τα προβλήματα με τον θυρεοειδή. Με έναν υπο-ενεργό θυρεοειδή, το σώμα μπορεί να αγωνίζεται για να εκκρίνει αρκετές ορμόνες προκειμένου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Μεταξύ καρδιακών προβλημάτων, άγχους και επιπλοκών του νευρικού συστήματος, τα κρύα πόδια μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Εάν δεν ζεσταίνονται με μερικά ακόμη ζευγάρια κάλτσες και ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι , ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

 

Διαβάστε επίσης:

Αν υιοθετήσετε έναν σκύλο θα έχετε καλύτερη υγεία στην καρδιά σας

Με ποιον τρόπο η άσκηση προστατεύει από την άνοια

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση