ΥΓΕΙΑ

Γιατί το κόκκινο φως δρα θεραπευτικά στην όραση

Photo by Eric Ward on Unsplash

Το δέρμα, τα μαλλιά και ο μεταβολισμός, είναι μερικά πράγματα από όσα αρχίζουν να αλλάζουν, από την ηλικία των 40 και μετά.

Κάτι ακόμα που επηρεάζεται, είναι η όραση, αφού τα χαλαρώνουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς., κάνοντας τον πιο ευαίσθητο. Το θέμα αυτό υπήρξε αντικείμενο αρκετών μελετών, στις οποίες οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας τρόπος, που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των γερασμένων κυττάρων.

Η τελευταία μελέτη του University College London, έδειξε ότι το κόκκινο φως είναι αρκετά θεραπευτικό για τα μάτια. Οι συμμετέχοντες ήταν 24 άτομα ηλικίας από 28 έως και 72 ετών, οι οποίοι δεν είχαν οφθαλμολογικές παθήσεις. Μετά από ένα αρχικό τεστ στα μάτια, τους δόθηκε ένας μικρός φακός Led με κόκκινο χρώμα για να τον πάρουν μαζί στο σπίτι. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να παρακολουθούν το φως για τρία λεπτά τη μέρα για μία περίοδο δύο εβδομάδων. Ο φακός είχε μία βαθιά κόκκινη ακτίνα 670 nm.

Μετά από δύο εβδομάδες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν αποτελεσματική για άτομα κάτω των 40 ετών. Αντιθέτως στις ηλικίες άνω των 40, είχε σημαντική διαφορά, καθώς ορισμένα άτομα παρουσίασαν βελτίωση στην όραση, μέχρι και 20%.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το βαθύ κόκκινο φως είναι αποτελεσματικό για τη βελτίωση της υγείας των ματιών. Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια, μέλισσες και μύγες, διαπίστωσαν ότι η έκθεση των ματιών σε αυτό μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς.

Η επικεφαλής της μελέτης, συγγραφέας και καθηγήτρια Glen Jeffery δήλωσε: «Η τεχνολογία είναι απλή και πολύ ασφαλής, χρησιμοποιώντας ένα βαθύ κόκκινο φως συγκεκριμένου μήκους κύματος, που απορροφάται από τα μιτοχόνδρια στον αμφιβληστροειδή που τροφοδοτούν ενέργεια για την κυτταρική λειτουργία».

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά για όσους επιθυμούν να προστατεύσουν την όραση τους καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην αναζήτηση μίας τέτοιας συσκευής. Οι οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας πρέπει να ακολουθούνται πιστά, για να είναι ασφαλής η χρήση της.

Αυτό που βλάπτει κυρίως την όραση και μπορείτε να το αποφύγετε, είναι η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες. Πολλές φορές προκαλεί αρκετά προβλήματα στα μάτια αλλά και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις όπως οι πονοκέφαλοι.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για 20 λεπτά τη μέρα

Πώς μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης την υγεία;

Οι κατάλληλοι τρόποι για να προστατευτείτε από κολπίτιδα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση