ΥΓΕΙΑ

H νούμερο ένα βιταμίνη που προστατεύει από τις αναπνευστικές λοιμώξεις

βιταμίνες
Photo by Mari Monpari from Pexels

Ο κορονοϊός, παραμένει το ίδιο απειλητικός για την υγεία φέτος τον χειμώνα. Όλοι γνωρίζουν πως με μια καλή διατροφή, άθληση και τήρηση των μέτρων, μπορούν να τον αποφύγουν.

Ωστόσο υπάρχει και ένα extra tip που θα σας βοηθήσει να τονώσετε τον οργανισμό σας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μια πολύ γνωστή βιταμίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να μας προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, επομένως και από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για τη βιταμίνη D, την οποία μπορεί να λάβει κανείς, από τον ήλιο, τη διατροφή ή από ένα συμπλήρωμα που θα βρει στο φαρμακείο.

Μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ), διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, μείωσε τον κίνδυνο οξείας (ξαφνικής και σοβαρής) λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, σε κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που μπορεί να βρεθεί σε λίγες πηγές τροφίμων. Μπορεί επίσης να συντεθεί στο ανθρώπινο σώμα ως αποτέλεσμα της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) στο φως του ήλιου. Η πολύτιμη αυτή βιταμίνη, μπορεί να διαλυθεί σε λίπη και έλαια, ενώ απορροφάται μαζί με τα λίπη στη διατροφή και αποθηκεύεται σε λιπώδη ιστό στο σώμα.

Μια επισκόπηση της βιταμίνης D
Η λειτουργία της βιταμίνης D

Βασική λειτουργία της βιταμίνης D, είναι η προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.  Αυτός, είναι και ένας λόγος για τον οποίο προστίθεται βιταμίνη D στα γαλακτοκομικά προϊόντα, διασφαλίζοντας ότι το ασβέστιο στο γάλα, απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό ώστε να μπορέσουν τα οστά να αναπτυχθούν σωστά.

Το συμπλήρωμα με βιταμίνη D στα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ, ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ραχίτιδα, μία παιδική ασθένεια που περιλαμβάνει μαλακά, διαστρεβλωμένα οστά, τα οποία έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τοξωτά πόδια, από την ανεπάρκεια της. Η βιταμίνη D, βοηθά επίσης στην προστασία από την οστεοπόρωση σε ηλικιωμένους.

Χρησιμοποιείται επίσης από τον οργανισμό για:

– Την προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων
– Την προώθηση της νευρομυϊκής (νεύρων και μυών) λειτουργίας
– Να μειώνει τη φλεγμονή
– Να επηρεάζει την ανοσολογική λειτουργία

Βιταμίνη D και το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα από ξένους οργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Έχει την ικανότητα, όχι μόνο να σκοτώνει ξένους εισβολείς, αλλά επίσης και να αναπτύσσει μια ασπίδα προστασίας, (επίκτητη ανοσία) ώστε να προλαμβάνει τυχόν μολύνσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Μελέτες δείχνουν για τη βιταμίνη D, ότι έχει πολλές επιδράσεις στα ανοσοκύτταρα, ενισχύοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη μόλυνση και να μειώνει τη φλεγμονή.  Επιπλέον έχει αποδειχθεί, ότι μπορεί και ρυθμίζει την επίκτητη ανοσοαπόκριση, όπως επίσης ονομάζεται η προσαρμοστική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έλλειψη βιταμίνης D, συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη. Γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση, οι διαιτολόγοι συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων αυτής, καθώς μπορούν αποδεδειγμένα να βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Για ποιο λόγο πρήζονται τα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

2 σε 1: Γραμμώστε χέρια και κοιλιά με 4 συνδυαστικές ασκήσεις

Έρχεται η εφαρμογή που βάζει τέλος στη διαταραχή του ύπνου με εφιάλτες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση