ΥΓΕΙΑ

Έρχεται η εφαρμογή που βάζει τέλος στη διαταραχή του ύπνου με εφιάλτες

αϋπν'ια
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Η διαταραχή του εφιάλτη δεν αφορά απλά ένα κακό όνειρο που μπορεί οποιοσδήποτε να δει στον ύπνο του.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι βλέπουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εφιάλτες όταν κοιμούνται, η οποία επηρεάζει τόσο τον ύπνο τους, όσο και την ικανότητά τους να ξυπνούν. Επειδή συμβαίνει τόσο συχνά τα άτομα που βιώνουν τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία, πολλές φορες φοβούνται ακόμα και να κοιμηθούν για να μην ζήσουν ξανά το ίδιο.

Προκειμένου να βοηθήσει με αυτήν την τρομερή κατάσταση, έχει αναπτυχθεί μια νέα εφαρμογή που λειτουργεί μόνο με συνταγή μέσω του Apple Watch για να βοηθήσει τους ασθενείς να περάσουν με ηρεμία τη νύχτα. Εάν χορηγηθεί μια συνταγή στην εφαρμογή, που ονομάζεται «NightWare», ο ασθενής μπορεί να την κατεβάζει σε ένα Apple Watch και να αρχίσει να το φορά σε όλη τη διάρκεια του ύπνου του.

Ο ασθενής μπορεί να θεραπευτεί, καθώς το ρολόι αυτό περιλαμβάνει, ενσωματωμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, που πρώτα μαθαίνει τα πρότυπα ύπνου του χρήστη, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν τρεις έως δέκα ημέρες.

Μετά την πάροδο της περιόδου εκμάθησης, το «NightWare», μπορεί να αισθανθεί πότε ένας εφιάλτης μπορεί να ξεκινήσει με βάση τον καρδιακό ρυθμό και την κίνηση του χρήστη.

Στη συνέχεια, το Apple Watch θα επέμβει λίγο πριν από τον εφιάλτη με μια δόνηση που είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει την εμφάνιση του, αλλά όχι αρκετή για να ξυπνήσει τον χρήστη.

Εάν η δόνηση ξυπνήσει τον χρήστη, η εφαρμογή θα προσαρμοστεί και θα δονείται λιγότερο την επόμενη φορά που ένας εφιάλτης θα βρίσκεται στον ορίζοντα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η εφαρμογή NightWare

Σε μια δοκιμή 30 ημερών που αφορούσε 70 ασθενείς με διαταραχή ύπνου που αφορά τους εφιάλτες, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή NightWare παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που δεν έλαβαν καμία «προειδοποίηση».

Οι ψηφιακές θεραπείες όπως το NightWare έχουν τεράστιες δυνατότητες για την ιατρική βιομηχανία. Πρώτον, είναι χαμηλού κινδύνου και είναι απίθανο να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Δεύτερον, θα επιτρέψουν στους γιατρούς να συλλέξουν δεδομένα πραγματικού κόσμου από ασθενείς, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες για μια σειρά παθήσεων.

Όσον αφορά την εφαρμογή NightWare, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερη δοκιμή με 240 ασθενείς από διάφορα νοσοκομεία του Τμήματος Βετεράνων. Εάν τα αποτελέσματα είναι επιτυχή, η εφαρμογή θα μπορούσε να αρχίσει να βοηθά τα άτομα με τη διαταραχή του εφιάλτη να κοιμούνται καλύτερα στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Πώς συνδέονται οι εφιάλτες με την υγεία;

Η παρακολούθηση του ύπνου ασθενών με κατάθλιψη, μπορεί να εντοπίσει το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό

Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση