ΥΓΕΙΑ

Tα ύποπτα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από τον κορονοϊό

πηγή: Pexels

Όπως είναι γνωστό, τα συμπτώματα της νόσου του νέου κορονοϊού, είναι κοινά με της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, δεν προσβάλει μόνο τους πνεύμονες αλλά και άλλα ζωτικά όργανα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως και οι ειδικοί από όλο τον κόσμο, τονίζουν πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.

Με όλες τις αναφορές σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19, ίσως να αναρωτιέστε εάν αυτή η ασθένεια που έμοιαζε με γρίπη που είχατε στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν στην πραγματικότητα κορονοϊός; Εάν ναι, δεν είστε μόνοι και ναι, δεν αποκλείεται να είχατε μολυνθεί και να το ξεπεράσατε με ήπια συμπτώματα.

Παρακάτω ακολουθούν τα σιωπηλά σημάδια του Covid-19 και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό τώρα.

Αμφιβολία για το αν είχατε μολυνθει τον χειμώνα

Εάν ήσασταν άρρωστος πριν από τον Ιανουάριο, πιθανότατα δεν ήταν ο Covid-19, λέει ο Adam Spivak , MD, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Salt Lake City. «Το Covid-19 ήταν πιθανότατα εδώ νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε», λέει. «Εάν ήσασταν άρρωστος από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, είναι πιθανό να είχατε το Covid-19. Αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι το κλειδί.

Ο πυρετός και ο βήχας δεν ήταν γρίπη

Εάν είχατε το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, έντονο και επίμονο βήχα, αλλά και πυρετό, δεν είναι απίθανο να είχατε μολυνθεί με κορονοϊό σύμφωνα με τον Spivak. «Υπάρχει τόσο μεγάλη αλληλεπικάλυψη με τα κρυολογήματα ή τα συμπτώματα της γρίπης και του κορoνοϊού, γι ‘αυτό έχει τόση σημασία να γίνεται το τεστ για το Covid-19».

Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Το 64,4% των ατόμων με Covid-19 αναφέρουν απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου 2020 στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA). Το CDC πρόσθεσε πρόσφατα την απώλεια γεύσης και οσμής στη λίστα πιθανών συμπτωμάτων Covid-19.

Τα αγαπημένα σας πρόσωπα μολύνθηκαν

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, λέει ο δρ Singer, MD, επίκουρος καθηγητής πνευμονικής και κρίσιμης φροντίδας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg στο Σικάγο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να είχατε κοροναϊό και δεν είχατε ιδέα. Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει για άτομα που εργάζονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έκαναν θεραπεία ατόμων για το Covid-19.

Τα δάχτυλα των ποδιών σας ήταν μελανά ή κόκκινα και είχατε φαγούρα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Singer, «oι παθήσεις του δέρματος, ιδιαίτερα των δακτύλων των ποδιών, θα μπορούσαν να είναι σύμπτωματου Covid-19». Αλλά προειδοποιεί ότι τα δάχτυλα με αυτήν την εμφάνιση δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα κορονοϊού, καθώς θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες αιτίες. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό σας.

Είχατε ρίγη, μυϊκό πόνο ή πονόλαιμο

Το CDC πρόσθεσε αυτά τα συμπτώματα στην επίσημη λίστα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν το Covid-19 περιλαμβάνουν ρίγη, μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο και πονόλαιμο.

Ξυπνούσατε με κόκκινα μάτια

Η λοίμωξη από ροζ μάτια ή επιπεφυκίτιδα, μπορεί να είναι σημάδι κοροναϊού, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο, σύμφωνα με την  Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας . Συμβουλεύουν εάν αναπτύξετε ροζ μάτι, μην πανικοβληθείτε. «Καλέστε τον οφθαλμίατρό σας για να τους ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους για φροντίδα», προτείνει η Ακαδημία.

Διάρροια

Ο κορονοϊός είναι μια αναπνευστική ασθένεια, αλλά δεν παρουσιάζουν όλοι βήχα ή δύσπνοια. Για μερικούς, η διάρροια μπορεί να είναι το πρώτο και μοναδικό σημάδι του Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2020 στο The American Journal of Gastroenterology.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι ακόμα έχετε ορισμένα από τα συμπτώματα, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έρχεται εφαρμογή που θα εξηγεί ποια μέτρα ισχύουν ανά περιοχή

Κορονοϊός: Η Σουηδία πλησιάζει στην «ανοσία της αγέλης»;

ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση