ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα άτομα με ευερέθιστο έντερο αισθάνονται πόνο μετά το φαγητό

έντερο
Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι μια συχνή πάθηση από την οποία υποφέρει ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού και της χώρας μας. Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, το IBS (ευερέθιστο έντερο), είναι συνήθως ένα δια βίου πρόβλημα και δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία, αν και προτείνονται αλλαγές στη διατροφή και ορισμένα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τώρα, οι ερευνητές στο KU Leuven του Βελγίου, έχουν ανακαλύψει έναν μηχανισμό πίσω από τον πόνο στο στομάχι και την ταλαιπωρία που αισθάνονται οι πάσχοντες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές νέες θεραπείες χρησιμοποιώντας αντιισταμινικά.

Η προηγούμενη έρευνα της ομάδας έδειξε ότι η παραγωγή ισταμίνης – η ίδια ένωση που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ως απόκριση σε αλλεργιογόνο, όπως η γύρη – συνδέθηκε με κοιλιακό άλγος σε άτομα με IBS.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Αλλά σε αντίθεση με μια αλλεργική αντίδραση, στην οποία η ανοσοαπόκριση μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ολόκληρο το σώμα, διαπίστωσαν ότι με το IBS η παραγωγή ισταμίνης εντοπίστηκε στο έντερο.

Καθώς υπάρχει σχέση μεταξύ της γαστρεντερικής λοίμωξης (GI) και της έναρξης των συμπτωμάτων IBS, η επιστημονική ομάδα υπέθεσε, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έγινε ευαίσθητο εξαιτίας συγκεκριμένων τροφών που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της λοίμωξης – ευαισθησία που κράτησε ακόμη και μετά την ανάρρωση του ασθενούς.

Για να το δοκιμάσουν αυτό, έδωσαν πρώτα στη μισή ομάδα των ποντικών μια μόλυνση από το  γαστρεντερικό σωλήνα και στη συνέχεια τους έδωσαν σε όλους μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ωοαλβουμίνη, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί ανοσοαπόκριση σε ευαίσθητα άτομα.

Στη συνέχεια, λίγες εβδομάδες μετά την ανάρρωση των μολυσμένων ποντικών, η ομάδα χορήγησε και πάλι σε ολόκληρη την ομάδα την πρωτεΐνη. Τα ποντίκια που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με το σφάλμα απελευθέρωσαν ξανά ισταμίνες στο έντερο τους, ενώ εκείνοι που δεν είχαν μολυνθεί δεν είχαν καμία απόκριση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης την ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων που παράγουν την ισταμίνη, που ονομάζονται ιστιοκύτταρα.

Στη συνέχεια, η ομάδα επανέλαβε το πείραμα χρησιμοποιώντας ένεση γλουτένης, σιταριού, σόγιας και αγελαδινού γάλακτος στα έντερα μιας μικρής ομάδας 12 ανθρώπων ασθενών, με IBS και εντόπισαν τις ίδιες ανοσολογικές αντιδράσεις με αυτές των ποντικών.

Οι ερευνητές έχουν πλέον ξεκινήσει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, για να διερευνήσουν την επίδραση της θεραπείας των πασχόντων από IBS με χρήση αντιισταμινικών.

Διαβάστε επίσης:

Oι 5 βασικές αρχές για την υγεία του εντέρου

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση