ΥΓΕΙΑ

Η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 8 χρόνια πρόωρη γήρανση στις γυναίκες

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάθονται για περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα αναπτύσσουν κύτταρα που είναι βιολογικά μεγαλύτερα κατά οχτώ χρόνια. Ο αριθμός αυτός, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος, αν κάτσει κανείς να αναρωτηθεί πώς ήταν από άποψη ενέργειας και αντοχής 8 χρόνια πριν. Αυτό που αναφέρουν τα ευρήματα, είναι ότι ο χρόνος της καθιστικής ζωής σε συνδυασμό με τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα, μπορεί να επιταχύνει κατά πολύ τη βιολογική γήρανση.

Ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της California στο San Diego, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 64 έως 90 ετών, που κάθονταν για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα με λιγότερο από 40 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, είχαν μικρότερα τελομερή. Τα τελομερή είναι μια περιοχή του DNA, χωρίς κάποια πληροφοριακή αξία, που βρίσκεται στην άκρη του χρωμοσώματος και προστατεύει από τη φθορά, τη χρήσιμη γενετική πληροφορία. Τα μικρότερα τελομερή έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών και κακής διαβίωσης.

Photo by ELEVATE from Pexels

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μία καθιστική ζωή, είχαν κύτταρα που είναι βιολογικά μεγαλύτερα κατά οκτώ χρόνια σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν περισσότερο δραστήριες.

“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα κύτταρα γερνούν γρηγορότερα με έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η χρονολογική ηλικία δεν ταιριάζει πάντα με τη βιολογική ηλικία”, λέει ο Aladdin Shadyab, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο Shadyab και οι συνάδελφοί του, λένε ότι είναι η πρώτη φορά που ο συνδυασμός του χρόνου καθίσματος και της άσκησης μετρήθηκε αντικειμενικά για τον προσδιορισμό της γήρανσης των βιοδεικτών.

Στη μελέτη, συμμετείχαν σχεδόν 1.500 γυναίκες, ηλικίας 64 έως 90 ετών. Όλες οι συμμετέχουσες αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών (WHI), μιας εθνικής, διαχρονικής μελέτης, που εξετάζει χρόνιες ασθένειες σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που κάθονταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν παρουσίαζαν την ίδια γήρανση όταν συμπεριλάμβαναν την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή τους ρουτίνα.

“Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο, δεν είχαν μικρότερο μήκος τελομερών εάν ασκούσαν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με την εθνική συνιστώμενη οδηγία”, ανέφερε ο Shadyab. Στη συνέχεια είπε: “Οι συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη της άσκησης πρέπει να ξεκινούν όταν είμαστε νέοι και η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής καθώς γερνάμε, ακόμη και σε ηλικία 80 ετών.”

Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα καλύτερα προληπτικά “φάρμακα”. Οι ειδικοί συνιστούν ακόμα και το περπάτημα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα, κάνει τον οργανισμό να κερδίζει χρόνια και όχι να χάνει.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 μυστικά της μακροζωίας-Οι συμβουλές ενός 80χρονου γιατρού

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Γιατί ο υδράργυρος στα καλλυντικά απειλεί την υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση