ΥΓΕΙΑ

Η Moderna χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη εμβολίου HIV

εμβόλιο
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Η τεχνολογία εμβολίου mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται να προσφέρει μια λύση για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε σχέδια να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνική mRNA για να επιχειρήσει να δημιουργήσει το πρώτο εμβόλιο για τον ιό HIV.

Τα παραδοσιακά εμβόλια εισάγουν μια μικρή ποσότητα παθογόνου για να ωθήσουν το σώμα να δημιουργήσει αντισώματα για την καταπολέμηση ενός ιού, σε περίπτωση που φτάσει ποτέ στο σώμα σε μολυσματική ποσότητα.

Ένα εμβόλιο mRNA λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Αντί να εισάγει ένα παθογόνο, παρέχει ελάχιστο γενετικό κώδικα, για να δημιουργήσει το μέρος ενός παθογόνου, που ενεργοποιεί τη δημιουργία αντισωμάτων.

Τώρα που έχει αναπτυχθεί η τεχνική, μπορεί να αναπαραχθεί για διαφορετικούς γενετικούς κώδικες για διαφορετικές ασθένειες. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία προσδιορισμού αλληλουχιών, αυτοί οι κωδικοί είναι πιο εύκολο από ποτέ για να ληφθούν.

Ιστορικά, ένα εμβόλιο HIV ήταν δύσκολο να παραχθεί, λόγω του πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός, αλλά η Moderna πιστεύει ότι ένα εμβόλιο mRNA, θα μπορούσε τελικά να βρει κάποια αποτελεσματικότητα στην πρόληψη.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο του AIDS, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) για την ανάπτυξη δύο πιθανών πρωτοτύπων εμβολίων για την προστασία από πολλαπλά στελέχη του HIV. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021.

Ο HIV μόλυνε 1,7 εκατομμύρια άτομα το 2019 και σκότωσε περίπου 700.000 άτομα. Παρόλο που οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο δρόμος για ένα εμβόλιο για τον ιό HIV, θα είναι ακόμη πιο περίπλοκος από αυτόν για την προστασία από τον κορονοϊό, ένα εμβόλιο mRNA έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές και να βρει μια λύση για μια άλλη από τις πιο καταστροφικές ασθένειες του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Τα είδη μάσκας που προστατεύουν πραγματικά – Οι νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση

Γιατί η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση