ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιες δικαιολογίες βρίσκει η νέα γενιά για να μη γυμναστεί

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότεροι από εμάς επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο ή ακολουθούμε οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα ή άθλημα, είναι πρωτίστως ματαιοδοξίας. Η απώλεια βάρους και η μυϊκή τόνωση, είναι ανέκαθεν δύο πολύ ισχυρά κίνητρα.

Σύμφωνα με μία έρευνα του «better.org.» στην Αγγλία, δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν γρήγορα, παραλείποντας τις προπονήσεις τους,  παρά το γεγονός πως γνωρίζουν τα σημαντικά τους οφέλη.

Οι νέοι ηλικίας 18-34 έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της θετικής επίδρασης της άσκησης στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν, ότι αυτό είναι και το βασικό τους κίνητρο για το οποίο αθλούνται.

Παρά τα ισχυρά τους κίνητρα όμως, αρκετοί βρίσκουν πολλούς λόγους να παραλείψουν τις προπονήσεις. Το 7% των ανθρώπων είπε ότι αν είχαν περιποιηθεί τα μαλλιά τους δεν θα πήγαιναν στο γυμναστήριο. Εξίσου περίεργο λόγο έδωσε το 4,9%, που ισχυρίζεται ότι έχει φοβία στα λύκρα υφάσματα.

πηγή: unsplash

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένας πολύ γνωστός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν παρακολουθούν μαθήματα γυμναστικής. Η δικαιολογία αυτή είναι περισσότερο γυναικεία, σύμφωναμε όσα έδειξαν τα στοιχεία.

Άλλος λόγος, πιο ειλικρινής αυτή τη φορά για τον οποίο πολλοί δεν γυμνάζονται είναι η «τεμπελιά», όμως λίγοι ήταν εκείνοι που το παραδέχτκαν.

Η έλλειψη χρόνου και εμπιστοσύνης, 42% και 27% αντίστοιχα, είναι οι κύριες δικαιολογίες όσων απέχουν από την σωματική δραστηριότητα, που όμως επιθυμούν μέσω αυτής να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο γυμναστήριο κάθε μέρα, είναι πιο επικεντρωμένοι στο να διατηρούν τη φόρμα τους κατά 34%, και να χάνουν βάρος κατά 21%.

Σε ό,τι αφορά τους ερωτηθέντες που δεν πάνε ποτέ στο γυμναστήριο, πάνω από το 40% δήλωσε ότι ανησυχούν κυρίως για το βάρος τους, ενώ το 18% δήλωσε ότι θεωρεί πως βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της yoga και του pilates, τα στοχευμένα μαθήματα όπως το bums & tums είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των γυμναστών, με το HIIT και το Body Pump, να έρχονται κοντά στη δεύτερη θέση.

Οι κυκλικές προπονήσεις και τα στοχευμένα μαθήματα, είναι οι προτιμώμενες επιλογές για όσους δήλωσαν ότι η απώλεια βάρους ήταν το κύριο κίνητρο για μετάβαση στο γυμναστήριο κατά 21% και 24%αντίστοιχα, ενώ η yoga και το pilates ήταν πιο δημοφιλή σε εκείνους που δήλωσαν ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας ήταν το κύριο κίνητρο τους κατά 20,5% και 19% αντίστοιχα.

Η έλλειψη χρόνου ήταν ο πιο συνηθισμένος λόγος σε όλες τις κατηγορίες για τη μη παρακολούθηση μαθημάτων γυμναστικής ή αθλημάτων. Ωστόσο, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένας μεγάλος παράγοντας.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δίνουν δικαιολογίες για να μην παρακολουθήσουν μαθήματα γυμναστικής, ωστόσο η πλειοψηφία τους συνειδητοποιεί περισσότερο τον θετικό αντίκτυπο που έχει η άσκηση στην ψυχική υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση