ΥΓΕΙΑ

Ειδικό μοντέλο υπολογιστή ανιχνεύει τη νόσο του Lyme μέσα από εικόνες εξανθημάτων

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

Η νόσος του Lyme, είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi και η πιο κοινή στις ΗΠΑ που μεταδίδεται από μολυσμένο τσιμπούρι. Τα άτομα που πάσχουν από αυτό, εμφανίζουν μια φλεγμονώδη παθολογική κατάσταση, η οποία πλήττει πρώτα το δέρμα και στη συνέχεια τις αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα συστήματα του σώματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας Lyme , οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, η νόσος εξελίσσεται και προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότερες από 300.000 νέες περιπτώσεις νόσου Lyme στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι όντως αποτελεσματικές, αλλά η έκβαση τους εξαρτάται από το πόσο νωρίς ανιχνεύεται η ασθένεια.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Για να καταφέρουν να έχουν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο ανίχνευσης, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ειδικά μοντέλα υπολογιστών, που μπορούν να αναλύσουν διάφορες εικόνες εξανθημάτων για να εντοπίσουν την ερυθρότητα του δέρματος που σχετίζεται με την οξεία νόσο του Lyme.

«Εκπαίδευσαν» τα μοντέλα «βαθιάς μάθησης» ώστε να μπορούν να διακρίνουν πότε πρόκειται γι΄αυτή την ασθένεια, δείχνοντας τους φωτογραφίες φυσιολογικού δέρματος, εικόνες εξανθημάτων αλλά και κλινικές φωτογραφίες ασθενών με lyme.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μοντέλα υπολογιστών μπορούν να επιλέξουν με ακρίβεια τις περιπτώσεις αυτής της ασθένειας και να τις ξεχωρίσουν από άλλες δερματολογικές καταστάσεις αλλά και από το φυσιολογικό δέρμα.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί μια σημαντική βελτίωση από τις τρέχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της νόσου του Lyme. Οι εξετάσεις αίματος που εντοπίζουν την παρουσία αντισωμάτων στο Borrelia burgdorferi , η αιτία της νόσου του Lyme, είναι συχνά αναξιόπιστες, ενώ οι πιο άμεσοι τρόποι ανίχνευσης της νόσου μέσω βιοψιών δέρματος, δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι στους κλινικούς γιατρούς.

Σήμερα οι ερευνητές, έχοντας κάνει αυτό το σημαντικό άλμα, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές και να βελτιώσουν την τεχνολογία σε προσεχείς μελέτες.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από κορονοϊό μέσα σε ένα αεροπλάνο

Οι 9 στους 10 ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορονοϊό υποφέρουν από τις παρενέργειες του

Ο κορονοϊός σκότωσε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις 5 τελευταίες εποχές γρίπης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση