ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 βότανα ιδανικά για smoothies που χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα

Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

Η φλεγμονή είναι μια προστατευτική απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα σε τραυματισμούς ή βλάβες από παρατεταμένο στρες με σκοπό την επούλωση.

Η αλήθεια είναι ότι το 2020 έδωσε πολλούς λόγους για να αναπτυχθεί το άγχος, με βασικότερο το ξέσπασμα της πανδημίας και τις επί μέρους επιπτώσεις της σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το πρόβλημα ωστόσο με τη φλεγμονή, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο πολλών μηχανισμών μέσα στο σώμα σας.

Σε έναν υγιή οργανισμό, η κύρια αιτία που την προκαλεί, είναι η κακή διατροφή, η οποία αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αποθηκεύονται ως κολλώδεις ουσίες στο αίμα και στους ιστούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα όμως δεν μπορεί να τις αναγνωρίσει και έτσι προσπαθεί να τις καταπολεμήσει στην προσπάθεια του να τις αποβάλλει. Έτσι καταλήγει να προκαλέσει τη φλεγμονή.

Για να μειώσετε την επίδραση του στρες και να προστατεύσετε το νευρικό σας σύστημα, υπάρχει ένας αρκετά ασυνήθιστος τρόπος και δεν είναι άλλος από το να συμπεριλάβετε περισσότερα βότανα στη διατροφή σας.

Δείτε παρακάτω 3 βότανα που προτείνει το «Chopra Center», μία εφαρμογή για το wellbeing, να προσθέσετε στα smoothies:

Ashwagandha ή Βιθάνια : Αυτό το αρχαίο φαρμακευτικό βότανο, μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη του σώματος να αντιστέκεται σε κάθετες πιέσεις, φυσικές, χημικές ή βιολογικές. Είναι μια δημοφιλής θεραπεία στην Αγιουρβέδα (παραδοσιακή ινδική ιατρική) και προσφέρει πολλά οφέλη. Για να ενισχύσετε ένα smoothie με Ashwagandha, απλώς προσθέστε λίγη ρίζα από αυτή με τη μορφή ξηρής σκόνης μέσα σε αυτό.

Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Χαμομήλι: Το  χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι γνωστό ως το βότανο που καλμάρει τα νεύρα, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριων περιπτώσεων άγχους και βοηθά στη μείωση του στρες.

Ένας τρόπος για να φτιάξετε ένα smoothie εγχυμένο με χαμομήλι, είναι ο εξής: Τοποθετήστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα άνθη λουλουδιών σε μια τσαγιέρα και ρίξτε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω τους. Στη συνέχεια, καλύψτε την τσαγιέρα και αφήστε τα να βυθιστούν για 10 λεπτά. Μετά από αυτό, αφήστε να κρυώσει και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι από το αφέψημα στο smoothie σας.

Λεβάντα:  Λίγα βότανα έχουν τόσες θεραπευτικές ιδιότητες όσο η λεβάντα. Χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση σε μια σειρά καταστάσεων – από την αϋπνία και το άγχος έως την κατάθλιψη και την κόπωση, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Επιπλέον, είναι ιδανική για χαλάρωση, θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων, ακόμη και για τον έλεγχο των σπασμών.

Ομοίως με το smoothie που έχει εγχυθεί με χαμομήλι, τοποθετήστε 3 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα φρέσκα λουλούδια λεβάντας σε μια τσαγιέρα και ρίξτε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό. Στη συνέχεια, καλύψτε και αφήστε να περάσουν περίπου 15 λεπτά πριν προσθέσετε το αφέψημα στο smoothie σας.

 

Διαβάστε επίσης:

DIY: 5 διαφορετικές χρήσεις της λεβάντας για το σπίτι

Smoothies: Τα συστατικά που βοηθούν στην απώλεια λίπους

4 τροφές για smoothies που βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση