ΥΓΕΙΑ

Με ποιον τρόπο επηρεάζονται οι ορμόνες σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης

γέννα
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης το σώμα μιας γυναίκας περνά από αρκετές αλλαγές εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν έκρηξη στα συναισθήματα, ακραίες εκρήξεις θυμού, αλλαγές στη διάθεση και πόθους.

Οι αισθήσεις της ναυτίας, της ζάλης, της κόπωσης, του άγχους και της μείωσης της διάθεσης αποτελούν όλες αίτια των ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σε κάθε τρίμηνο ξεχωριστά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γυναικολόγοι:

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο έχει να κάνει με τις ζαλάδες και καθώς το σώμα αυξάνει τον όγκο του αίματος και το σύστημα της ανοσίας για την προστασία του εμβρύου. Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα εκτοξεύονται στο σώμα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και αρχίζει να παράγεται μια νέα ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη. Λόγω της αύξησης των επιπέδων προγεστερόνης, μπορεί να έχετε αλλαγές στη διάθεση.

Η αύξηση του αίματος στο σώμα, μπορεί να σας κάνει να χρησιμοποιείτε τη τουαλέτα πιο συχνά καθώς παράγονται περισσότερα υγρά στο σώμα σας. Η μύτη σας μπορεί επίσης να αισθάνεται βουλωμένη και να πρήζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της αύξησης της ροής του αίματος είναι το λαμπερό δέρμα.

Μπορεί να εμφανίσετε πρωινή αδιαθεσία λόγω αύξησης της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης ή της hCG. Είναι επίσης η ίδια ορμόνη που ανιχνεύεται στα ούρα όταν κάνετε τη β-χωριακή εξέταση. Αυτή μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και αυξημένη αίσθηση οσμής.

Δεύτερο τρίμηνο

Αυτό είναι το καλύτερο τρίμηνο, καθώς οι γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Ίσως να υπάρχει μυϊκός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και μπορεί να παρατηρήσετε μια σκοτεινή γραμμή που ανεβαίνει στην κοιλιά. Θα παρατηρήσετε επίσης καφέ και γκρι κυλίδες στο πρόσωπό σας. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα όπως ραγάδες, αρτηριακή πίεση και ερυθρότητα στο πρόσωπό σας. Η κύρια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, είναι το ανθρώπινο γαλακτογόνο του πλακούντα που βοηθά στην ανάπτυξη του μωρού.

Τρίτο τρίμηνο

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι τα υψηλότερα κατά το τρίτο τρίμηνο. Θα παρατηρήσετε πρήξιμο στο σώμα σας, ειδικά γύρω από τους αστραγάλους και τα πόδια.

Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αντιμετωπίσετε καούρα, που μπορεί να προκληθεί λόγω της προγεστερόνης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ορμόνη προλακτίνης διεγείρει την ανάπτυξη ιστού μαστού για να προετοιμαστεί για το θηλασμό. Πριν τον τοκετό, η αύξηση της ωκυτοκίνης θα προκαλέσει συστολή στο σώμα σας και μαζί με τα οιστρογόνα θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των προσταγλανδινών, γεγονός που βοηθά στο να μαλακώσει ο τράχηλος και να προετοιμαστεί για τη γέννα.

Διαβάστε επίσης:

Για ποιο λόγο πρήζονται τα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πώς να απαλλαγείτε από τις ναυτίες της εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο

8 λόγοι που μπορεί να βγει εσφαλμένα θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση