ΥΓΕΙΑ

Ποιες καταστάσεις υγείας κρύβονται πίσω από την τριχόπτωση

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Η τριχόπτωση είναι μία κατάσταση που δεν αφορά μόνο τους άντρες αλλά και τις γυναίκες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κυρίως οι ορμονικές διαταραχές σε ηλικίες άνω των 25 ετών.
Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία συμπληρωμάτων για την τριχόπτωση «viviscal», το 50% των γυναικών ανέφερε ως αιτία τις ορμόνες, ενώ το 27% θεώρησαν ότι η διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας για την απώλεια, ή την αραίωση των μαλλιών. Επίσης το άγχος, ήταν ένας ακόμη βασικός παράγοντας.

Άλλες αιτίες της τριχόπτωσης

1. Εποχιακή τριχόπτωση

Η εναλλαγή του καιρού και του κλίματος, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Η επίφυση στον εγκέφαλο που παράγει τη μελατονίνη, δραστηριοποιείται με το φως. Τον χειμώνα που οι μέρες είναι μικρότερες, παράγεται λιγότερη και είναι αρκετά πιθανό να έχετε μία μικρή απώλεια μαλλιών.

2. Γήρανση

Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο πιο πολύ λεπταίνει η τρίχα. Τότε σταδιακά ξεκινά και η τριχόπτωση. Η διαδικασία ονόμαζεται σμίκρυνση, ενώ σε αυτό συμβάλουν και τα γονίδια.

3. Μετά την εγκυμοσύνη

Μετά από έναν τοκετό, παρατηρείται μια τεράστια πτώση στις γυναικείες ορμόνες. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί πολύ πιο ήπια, όταν οι γυναίκες σταματούν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
Αυτή η απότομη αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης – και οι δύο παίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών – μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

4. Εμμηνόπαυση

Όπως με τα παραπάνω, όταν μια γυναίκα περνά από την εμμηνόπαυση, θα περάσει από μια σταδιακή – αλλά προοδευτική – μείωση των γυναικείων ορμονών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ηλικία μπορεί να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα.

5. Διατροφή

Το θέμα της διατροφής είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά, ουσιαστικά, εάν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β και C και ανόργανων συστατικών όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη) τότε είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Επίσης, εάν το σώμα εισέρχεται σε «λειτουργία τερματισμού» από την έλλειψη θερμίδων λόγω περιοριστικής διατροφής ή δραματικής απώλειας βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τον εσωτερικό μεταβολισμό του. Μια πρόσφατη μελέτη του «UCLA» έδειξε ότι τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων έχουν το δικό τους μοναδικό μεταβολισμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας είναι γεμάτο με τοξίνες

Ορμονικές διαταραχές: Οι αιτίες που τις προκαλούν και τα συμπτώματα τους

Ποιοι καρκίνοι δεν έχουν αντιληπτά συμπτώματα προτού εμφανιστούν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση