ΥΓΕΙΑ

Ποιες συνήθειες αποτρέπουν από τον κίνδυνο μιας χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Πολύς κόσμος, όταν ακούει για παράγοντες που προασπίζονται τη γενική υγεία, το μυαλό του ως συνήθως πάει στην αρτηριακή πίεση, ή τον διαβήτη και πιο σπάνια στους νεφρούς.

Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε, ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 10% του πληθυσμού της πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου γίνεται σταδιακή και μη αναστρέψιμη απώλεια της λειτουργίας των νεφρών.

Τα ζωτικά αυτά όργανα καθαρίζουν το αίμα από τις άχρηστες ουσίες που παράγονται μέσω του μεταβολισμού, χάρη στους νεφρώνες, οι οποίοι είναι μικροσκοπικά φίλτρα που κάνουν αυτή την διεργασία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νεφρώνες αρχίζουν να καταστρέφονται. Έτσι από ένα σημείο και μετά η λειτουργία τους είναι ανεπαρκής.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες, που μπορούν να αποτρέψουν από τον κίνδυνο μιας χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο «The Journal of the American Society of Nephrology», μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και τη Σουηδία στόχευαν να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής, επηρέασαν την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η κριτική τους περιλάμβανε πάνω από 2,5 εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους από 16 διαφορετικές χώρες, με κύρια σημεία εστίασης στη διατροφή, την άσκηση και τη χρήση καπνού και αλκοόλ.

Από την εις βάθος έρευνα τους, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι, όσον αφορά τη διατροφή, η υψηλότερη πρόσληψη καλίου και λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αυτής της επικίνδυνης για τη ζωή κατάστασης, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πάθησης.

Όσον αφορά την άσκηση, η σωματική δραστηριότητα σε αντίθεση με την καθιστική ζωή, συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο.

Τέλος, οι παρόντες και πρώην καπνιστές, είχαν υψηλότερα ποσοστά κινδύνου σε νεφρική νόσο, ενώ εκείνοι που έπιναν μέτρια (δηλαδή ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες), ή καθόλου, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο.

Τα στοιχεία από αυτήν την κριτική, μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς ή τα υγιή άτομα, στη θεραπεία και την πρόληψη αυτής της απειλητικής για τη ζωή κατάστασης.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Jaimon Kelly δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι οι επιλογές στον τρόπο ζωής, μπορεί να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου και πιστεύουμε ότι αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη κλινικών αποφάσεων από γιατρούς και υγιείς ασθενείς, σχετικά με την πρόληψη βλάβης στα νεφρά».

Επομένως, εάν προσπαθείτε να φροντίσετε καλύτερα ορισμένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος σας, φροντίστε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως μπανάνες και αβοκάντο (εκτός εάν έχετε ήδη νεφρική νόσο, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη καλίου), κόψετε τα αλμυρά τρόφιμα, ενσωματώστε κάποια κίνηση στην καθημερινή σας ρουτίνα, ελέγξτε την κατανάλωση αλκοόλ και να λάβετε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα.

 

Διαβάστε επίσης:

5 μοναδικά οφέλη του κρασιού για την υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2020: Υγεία Νεφρών για όλους σε όλο τον κόσμο

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση