ΥΓΕΙΑ

Πώς η ασθένεια των ούλων συνδέεται με σοβαρές παθήσεις αλλά και επιπλοκές από τον κορονοϊό

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Η σοβαρή περιοδοντίτιδα ή η ασθένεια των ούλων, έχει από καιρό συσχετιστεί με ευρύτερες συστηματικές. Οι σχέσεις μεταξύ κακής στοματικής υγείας και υπέρτασης ή ακόμη και νόσου του Αλτσχάιμερ έχουν συχνά εντοπιστεί, αλλά ήταν δύσκολο να καθοριστεί εάν υπάρχουν αίτια.

Τώρα, σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Toronto, έχει βρεθεί ένας πιθανός μηχανισμός, που δείχνει πώς η στοματική νόσος μπορεί να επιδεινώνει αυτές τις άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνούν τη δραστηριότητα ενός τύπου ανοσοκυττάρων, γνωστών ως ουδετερόφιλα. Αυτά τα ανοσοποιητικά κύτταρα πρώτης γραμμής, παράγονται όταν το σώμα αισθάνεται λοίμωξη ή τραύμα. Στην περίπτωση των ούλων, τα ουδετερόφιλα αποτελούν βασικό μέρος της φυσικής ανοσοαπόκρισης του σώματος.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο περιοδοντίτιδας σε ποντίκι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια οξεία στοματική λοίμωξη, οδηγεί γρήγορα σε αυξημένη παραγωγή ουδετερόφιλων και όχι μόνο στο στόμα. Το ζωικό μοντέλο, αποκάλυψε αυξημένη δραστικότητα ουδετερόφιλων που εντοπίστηκε στην κυκλοφορία του αίματος και στο παχύ έντερο, καθώς και στο στόμα. Αυξημένοι αριθμοί ουδετερόφιλων παρατηρήθηκαν επίσης στο μυελό των οστών των ζώων, υποδηλώνοντας ότι η στοματική λοίμωξη, μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη συστηματική παραγωγή αυτών των ανοσοκυττάρων.

Ο Michael Glogauer, ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης, λέει ότι αυτά τα αυξημένα επίπεδα ουδετερόφιλων, κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, με στόχο να επιτεθούν σε οποιαδήποτε δευτερογενή λοίμωξη. Αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να προκαλέσει, ή τουλάχιστον να επιδεινώσει, άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτού του είδους τη βελτιωμένη δραστηριότητα ουδετεροφίλων στους ανθρώπους. Προσλήφθηκε μια μικρή ομάδα εθελοντών και κατευθύνθηκε να σταματήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους για τρεις εβδομάδες προκειμένου να διεγείρουν ουλίτιδα ή φλεγμονή των ούλων.

Μετά από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν, μέσω μιας ποικιλίας δοκιμών, ότι αύξησαν τη συστηματική δραστηριότητα των ουδετερόφιλων. Αυτοί οι μη φυσιολογικοί δείκτες ανοσίας εξαφανίστηκαν δύο εβδομάδες μετά την επανέναρξη της συνηθισμένης ρουτίνας στοματικής υγιεινής.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει το γιατί ορισμένες πρόσφατες μελέτες, ανέφεραν συνδέσεις μεταξύ επιπλοκών του κορονοϊού και κακής στοματικής υγείας. Η υπερκινητική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει εμπλακεί σε σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού που οδηγούν σε θάνατο. Ο Glogauer, υποθέτει ότι η νόσος των ούλων, ενισχύει τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει σοβαρές επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στην υγεία σας αν λαμβάνετε καθημερινά πολυβιταμίνες;

Aνακαλύφθηκε η ουσία που κάνει τον κορονοϊό θανατηφόρο

Ποια είναι η σχέση μεταξύ φλεγμονής και διαβήτη;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση