ΥΓΕΙΑ

Πώς να διατηρείτε σωστή τη στάση του σώματος όταν εργάζεστε από το σπίτι

Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Από τον περασμένο Μάρτιο, η τηλεργασία εφαρμόστηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και έγινε για πολλούς μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Εκτός από τη γενικότερη σύγχυση που προκάλεσε, διαπιστώθηκε ότι πολλοί παρουσίασαν ορθοπεδικά προβλήματα και συχνούς πονοκεφάλους, λόγω της κακής στάσης του σώματος κατά τις ώρες που περνούσαν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Όταν εργαζόμαστε σε ένα γραφείο, είναι πολύ συγκεκριμένο το σημείο που καθόμαστε. Στο σπίτι, όμως, οι επιλογές είναι εντελώς διαφορετικές, αφού δεν υπάρχει πάντα ένα home office, αλλά το τραπέζι της κουζίνας, ο καναπές, το κρεβάτι, το πάτωμα και πολλά ακόμα σημεία να σκεφτεί κανείς.

Όμως, καθώς όλοι συνεχίζουμε την εργασία εξ αποστάσεως, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές μας αρχίσουν να περιορίζονται εξαιτίας της άβολης στάσης του σώματος. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να βρούμε το σημείο για να έχουμε σωστή στήριξη και να αποφύγουμε τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Οι ορθοπεδικοί προτείνουν, να κάνουμε συχνά ολιγόλεπτα διαλείμματα, για να χαλαρώνουν οι μύες του σώματος μας και να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Ακολουθούν οι καλύτερες θέσεις για να επιδιώξετε τη βέλτιστη στάση όταν εργάζεστε από το σπίτι.

1. Καρέκλα τραπεζαρίας: Οι καρέκλες στο τραπέζι της κουζίνας, μπορεί να μην είναι τόσο άνετες όσο η εργονομικά σωστή που αφήσατε στο γραφείο, όμως είναι οι μόνες που ίσως να την πλησιάζουν. Το να κάθεστε σε μια καρέκλα με ευθεία την πλάτη και με τα δύο πόδια στο έδαφος, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αρκεί το τραπέζι ή το γραφείο να βρίσκονται στο σωστό ύψος. Εάν αισθάνεστε ότι καμπουριάζετε προς τα εμπρός όταν πληκτρολογείτε, τοποθετήστε ένα βιβλίο ή ένα κουτί κάτω από το laptop.

Photo by Josh Duke on Unsplash

2. Ένα ψηλό σκαμπό bar: Πρόκειται για την αμέσως επόμενη επιλογή. Σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει τη σωστή θέση, κρατώντας την σπονδυλική σας στήλη ευθεία και στους ώμους σας χαλαρούς πίσω. Κρατήστε τους γοφούς σας σε γωνία 90 μοίρες, για να αποφύγετε τυχόν πόνους.

3. Πάτωμα: Το πρόβλημα με αυτό το σημείο, είναι η σωστή στάση είναι αδύνατο να βρεθεί. Εάν έχετε το laptop ή τον υπολογιστή στην αγκαλιά σας, το κεφάλι σας πέφτει προς τα εμπρός και η στρογγυλεμένη πλάτη καμπουριάζετε, ενώ το στήθος και οι ώμοι πέφτουν προς τα μέσα. Εάν πρόκειται παρόλα αυτά να καθίσετε στο πάτωμα, τοποθετήστε το laptop στο τραπέζι του σαλονιού, ώστε να μπορείτε να στηριχτείτε σε ένα πιο κατάλληλο ύψος.

4. Ο καναπές: Μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα άκρως βολικό έπιπλο για να καθίσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, όμως κρύβει μία μεγάλη παγίδα. Είναι πολύ εύκολο όσο περνάει η ώρα να γλιστράτε και να βαθουλώνετε προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να αναπτύξετε μυϊκούς πόνους μέχρι τη λήξη του οχτάωρου.

5. Το κρεβάτι: Αν πιστεύετε ότι το κρεβάτι είναι ο χρυσός κανόνας για μια παραγωγική και φιλική προς τη στάση εργασία από το σπίτι τότε κάνετε λάθος. Μπορεί να είναι άνετο, αλλά δεν είναι ευνοϊκό να κάθεστε με σωστή στάση. Όσο περισσότερη ώρα κάθεστε εκεί τόσο περισσότερο θα καμπουριάζετε και θα πονάει η μέση σας.

Το ζήτημα με το σωστό σημείο, είναι να έχετε μία ορθή στάση σώματος και να αιματώνονται καλά τα πόδια σας γι να αποφύγετε προβλήματα στη μέση, την πλάτη, τα γόνατα και τον αυχένα.

Διαβάστε επίσης:

Το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη κάθε μέρα που περνά βελτιώνει την ψυχική και σωματική μας υγεία

8 τρόποι για να πετύχετε την ενδυνάμωση στα γόνατα

6 tips για να τρέχετε έξω με ασφάλεια το χειμώνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση