ΥΓΕΙΑ

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθώς μεγαλώνουμε;

Καθώς περνούν τα χρόνια, η ποιότητα του ύπνου παραμένει σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μάλιστα συγκαταλέγεται στο “τρίγωνο” της ευεξίας, μαζί με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Όσο μεγαλώνουμε όμως, οι ώρες που κοιμόμαστε, είναι φυσιολογικό να αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πάντα παρατεταμένος ο ύπνος, όπως στην ηλικία των είκοσι. Ο γιατρός Boris Dubrovsky του NYMetroSleep , εξηγεί τι να περιμένετε από τον ύπνο σας με την πάροδο του χρόνου.

Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο είναι λανθασμένη.

“Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Παρόλα αυτά, άτομα άνω των 60 έως 65 ετών φαίνεται να κοιμούνται”, εξηγεί ο  Dubrovsky, προσθέτοντας ότι αναμένεται ελαφρώς μικρότερος συνολικός χρόνος ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επίσης αναφέρει ότι κάτι ακόμα που συμβαίνει, είναι ότι κοιμούνται λιγότερο χρόνο, αλλά περισσότερες φορές μέσα στη μέρα.

Ίσως να ξυπνάτε νωρίτερα

Ο  Dubrovsky, σημειώνει ότι η ποιότητα με την ποσ’οτητα του ύπνου διαφέρουν. Με την ηλικία, αλλάζει το βιολογικό ρολόι και υπάρχει η τάση να ξυπνάμε νωρίτερα με φυσικό τρόπο, γεγονός που “μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο”, συνεχίζει.

Photo by Jacob Townsend on Unsplash

Η ανάκαμψη από το ύπνο γίνεται πιο δύσκολη.

Ένα άτομο στην ηλικία των 30, μπορεί να μην κοιμηθεί όλο το βράδυ και να λειτουργήσει παθητικά την επόμενη μέρα. Ωστόσο, για κάποιον στην ηλικία των 60, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Από την άλλη πλευρά, ένας 60χρονος μπορεί να κοιμηθεί περίπου έξι ώρες τη νύχτα με τακτικό πρόγραμμα, να έχει καλή απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξυπνήσει φυσιολογικά στις 6 π.μ. το Σάββατο το πρωί, έτοιμος για ένα ταξίδι. Αλλά ένας 30χρονος αν κοιμάται έξι ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περίπου εννέα με δέκα ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο.

Στόχος είναι η επίτευξη ύπνου για έξι έως επτά ώρες κάθε βράδυ

Θα παρατηρήσετε ότι ο στόχος κάθε βράδυ δεν είναι πολύ διαφορετικός από τη γενική σύσταση.  Ο ιδανικός χρόνος ύπνου για τους ηλικιωμένους είναι ο ίδιος, ίσως ελαφρώς λιγότερος. Για τους νεότερους ενήλικες, ο ιδανικός μέσος όρος ύπνου, είναι εφτά με οχτώ ώρες κάθε βράδυ.

Το επίπεδο δραστηριότητας επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σας

“Η συνεπής σωματική δραστηριότητα , καθώς και η αφιέρωση αρκετού χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, είναι δύο πολύ σημαντικοί, ελεγχόμενοι παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου στην προχωρημένη ηλικία”, λέει οDubrovsky, σημειώνοντας ότι η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι επίπονη, αλλά μέτρια έντασης. Επίσης αναφέρει ότι “Για τα ηλικιωμένα άτομα, ειδικά εκείνα που ενδέχεται να κοιμηθούν στις 8-9 το βράδυ και να ξυπνήσουν φυσιολογικά στις 3-4 τα ξημερώματα, η σωματική δραστηριότητα και το φως του ήλιου μπορεί να τους ωφελήσουν το απόγευμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο ποιοτικός ύπνος βοηθά στην αποφυγή της νόσου του Αlzheimer

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

Τι είναι η ινομυαλγία και γιατί δεν υπάρχει θεραπεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση