ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου και πώς καθορίζουν την ξεκούραση

ύπνος
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ότι ο ύπνος έχει διάφορα στάδια και ότι όταν ξυπνάμε, ανάλογα σε ποιο βρισκόμαστε, μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε αναζωογονηθεί ή όχι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τέσσερα στάδια ύπνου, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια τους, αρκεί να ρυθμίσουμε με σωστό τρόπο το ξυπνητήρι για την επόμενη μέρα.

Τα 4 στάδια

Πρώτο

Στο πρώτο στάδιο, αρχίζετε να αποκοιμιέστε. Μπορεί να νιώθετε σαν να πέφτετε. Αυτό ονομάζεται «hypnic myoclonia» και θεωρείται ως κάτι εντελώς φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια του, θα αρχίσετε να ξεφεύγετε από τη συνείδηση.

Δεύτερο

Κατά το δεύτερο στάδιο, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή, αρχίζουν να επιβραδύνονται και η θερμοκρασία του σώματός μειώνεται. Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά καθώς ο μισός ύπνος, εξελίσσεται μέσα σε αυτό. Καθ΄ όλη τη διάρκεια, ο εγκέφαλος αρχίζει δημιουργεί «ατράκτους ύπνου» ή γρήγορες εκρήξεις εγκεφαλικής δραστηριότητας που τον ρυθμίζουν.

Τρίτο

Το τρίτο στάδιο είναι επίσης γνωστό ως βαθύς ύπνος. Αυτό είναι το σημείο όπου ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μυών και ιστών.

Η αναζωογόνηση των κυττάρων, συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και ο εγκέφαλός δημιουργεί κύματα «δέλτα», γι ‘αυτό το στάδιο αυτό μερικές φορές ονομάζεται επίσης ύπνος δέλτα.

Εάν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, πιθανότατα θα αισθανθείτε θολά και αποπροσανατολισμένοι.

Photo by Pâmela Lima on Unsplash

Τέταρτο

Τέλος, το REM ή η γρήγορη κίνηση των ματιών, είναι το στάδιο που βλέπουμε όνειρα. Αυτό συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις μας ενοποιούνται και ο εγκέφαλος μας «επαναφορτίζεται».

Σε αντίθεση με τα άλλα στάδια, κατά τη διάρκεια αυτού, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνουν και το σώμα σταματά να κινείται για να σας εμποδίσει να «εκτελέσετε» τα όνειρα σας.

Ο πρώτος κύκλος διαρκεί συνήθως περίπου 10 λεπτά και λαμβάνει τόπο κάθε 90 λεπτά, αλλά αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μέσος ενήλικας βιώνει τέσσερις έως πέντε κύκλους REM κάθε βράδυ, αλλά ο χρόνος που περνάμε μέσα σε αυτό, μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Ενώ τα μωρά μπορούν να ξοδέψουν έως και 50 τοις εκατό του ύπνου τους σε αυτό το στάδιο, οι ενήλικες κατά μέσο όρο περίπου 20 έως 25 τοις εκατό.

Ποιο στάδιο είναι το ιδανικό για να ξυπνήσουμε

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι παραπάνω κύκλοι δεν συμβαίνουν με την ίδια σειρά. Μπορεί να περνάμε από τα στάδια 1, 2 και 3, μετά επιστρέφουμε στο 2, και μετά στο REM.

To ιδανικό είναι να ξυπνήσουμε στο τέλος ενός κύκλου, καθώς αυτό θα έκανε φυσικά το σώμα μας αν κοιμόμασταν σε έναν ήσυχο χώρο χωρίς ξυπνητήρι.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η πρωινή ανησυχία, είναι να προσδιορίσετε τον αριθμό των ωρών που χρειάζονται για να αισθάνεστε ξεκούραστοι. Ως συνήθως υπολογίζονται από εφτά έως εννιά για τους ενήλικες, προκειμένου να διατηρείται ένας φυσιολογικός ρυθμός. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα καταφέρετε να ρυθμίσετε τον ύπνο, αφού θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε την ίδια ώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για 20 λεπτά τη μέρα

Πώς συνδέεται η ζάχαρη με τους πονοκεφάλους

Για ποιους λόγους είναι κακό να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση