ΥΓΕΙΑ

Πότε το φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Το φούσκωμα στην κοιλιά προκαλείται κυρίως μετά από ένα βαρύ γεύμα, ή από κάποια δυσανεξία σε τρόφιμα. Το πρόβλημα, αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο όμως αυτές δεν είναι οι μοναδικές αιτίες. Η αίσθηση τις περισσότερες φορές είναι σαν να έχετε ένα διογκωμένο μπαλόνι στο στομάχι.

Στην πιο απλή του μορφή, το φούσκωμα μπορεί απλά να είναι ενοχλητικό. Όταν όμως δεν υποχωρεί εύκολα γίνεται οδυνηρό και επηρεάζει την καθημερινότητα μας και κατά συνέπεια την ψυχική μας υγεία.

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται, αρκεί να γνωρίζουμε την αιτία που την προκαλεί. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ευαισθησίες.

Πιθανές αιτίες

Η πρώτη και κύρια αιτία είναι το φαγητό:

Οι διατροφικές δυσανεξίες, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία φουσκώματος, ειδικά των γαλακτοκομικών και της γλουτένης, που βρίσκονται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Ωστόσο, μπορείτε να έχετε κι άλλου είδους δυσανεξίες σε τρόφιμα όπως:

-Φασόλια
-Λαχανικά, όπως αγκινάρες και σπαράγγια
-Φρούτα, όπως βερίκοκα και δαμάσκηνα
-Ανθρακούχο ποτά
-Προϊόντα με λακτόζη
-Τρόφιμα με γλυκαντικά, όπως καραμέλες χωρίς ζάχαρη

Άλλες φορές, το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί αν φάτε ή πιείτε κάτι βιαστικά. Ο αέρας που περνάει στον οισοφάγο, καταλήγει στο στομάχι σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Μερικές φορές, το φούσκωμα προκαλείται απλά από ένα μεγάλο γεύμα. Κανονικά, το στομάχι έχει περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς. Ωστόσο, μετά το μεσημεριανό ή το δείπνο, επεκτείνεται. Μέχρι το στομάχι διαλύσει το φαγητό, μπορεί να αισθανθείτε φουσκωμένοι για κάποια ώρα.

Το φούσκωμα ως σύμπτωμα άλλης πάθησης

Το φούσκωμα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό που τρώτε, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μιας άλλης πάθησης..

Ορισμένες πιο σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα περιλαμβάνουν:

-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου , που είναι συνδυασμός συμπτωμάτων – φούσκωμα, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος – για τρεις ή περισσότερους μήνες

-Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,(όπως νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα )

-Η κοιλιοκάκη , η οποία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όταν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη (σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη) προκαλεί στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να βλάψει το λεπτό έντερο

-Δυσκοιλιότητα , δηλαδή όταν έχετε τρεις ή λιγότερες κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα, σκληρά ή ξηρά κόπρανα ή δυσκολία στην κίνηση των εντέρων σας

-Γαστροπάρεση , όταν το στομάχι σας αδειάζει αργά και αναποτελεσματικά την τροφή στο λεπτό έντερο

-Καρκίνος στο παχύ έντερο, στις ωοθήκες, στο στομάχι ή στο πάγκρεας

Άλλες πιθανές αιτίες φουσκώματος

Υπάρχουν μερικοί άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε φούσκωμα, οι οποίοι δεν σχετίζονται με φαγητό ή άλλη κατάσταση. Αυτοί περιλαμβάνουν:

-Μια ανισορροπία μικροοργανισμών στο έντερο σας, η οποία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της λήψης αντιβιοτικών

-Αυξημένη καμπύλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (κάτω πλάτη), η οποία μπορεί να μειώσει τον χώρο στο στομάχι

-Επιπλέον λίπος στην κοιλιά, που μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα ή στη χρήση αλκοόλ ή σε έναν τύπο σώματος γυναικών

-Κατακράτηση υγρών πριν ή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας λόγω ορμονών.

Είναι σημαντικό να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά με τον προσωπικό σας γιατρό. Εάν ανησυχείτε για το φούσκωμα, απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο.

Διαβάστε επίσης:

Το αντίσωμα – όπλο στα χέρια των γιατρών ενάντια στον κορονοϊό

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση