ΥΓΕΙΑ

Τι χρειάζεται τελικά να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς εν μέσω πανδημίας;

υγεία
πηγή: unsplash

Από την έξαρση της πανδημίας τον προηγούμενο χρόνο, έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει  κάποιος για να παραμείνει υγιής.

Οι επίσημες οδηγίες ανανεώνονται βάση παρατηρήσεων και νέων στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα των επιστημόνων.

Όμως εκτός από αυτό, υπάρχουν μερικές ακόμα παράμετροι, που κακώς δεν υπολογίζονται. Η συνολική υγεία ενός ανθρώπου δεν είναι μόνο η σωματική αλλά συμπεριλαμβάνει και την ψυχική.

Άλλωστε αποδείχθηκε με πολύ σκληρό τρόπο ότι η πανδημία είχε σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, άσκησης και εξόδων από το σπίτι, μπορεί να οδηγήσει τόσο σε ψυχικά όσό και σε σωματικά προβλήματα.

Επιπλέον, η διαρκής απειλή ότι θα μολυνθεί μπορεί να κάνει ένα άτομο να γίνει υποχόνδριο ή να κάνει υπερβολές στις προσπάθεια του να παραμείνει υγιές.

Οι ειδικοί λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό και το ψυχικό κόστος της πανδημίας, προτείνουν τα παρακάτω tips:

Μείνετε ενεργοί

Δεδομένου ότι περνάτε τον περισσότερο χρόνο κυρίως στο σπίτι, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποφύγετε τη γυμναστική και να καθίσετε σε στον άνετο καναπέ σας όταν έχετε ελεύθερο χρόνο. Καλό θα ήταν όμως να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό και να μείνετε δραστήριοι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάντε απλές ασκήσεις στο σπίτι ή οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης για να διατηρήσετε το σώμα σας ενεργό και σε φόρμα.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Υπάρχουν πολλά σημεία επαφής, που συχνά ξεχνάμε να καθαρίζουμε και που μπορούν να μας κάνουν επιρρεπείς σε μία μόλυνση. Γι ‘αυτό, συνηθίστε να πλένετε τα χέρια σας όποτε έρχεστε από έξω και πριν φάτε ένα γεύμα, για να διατηρήσετε την υγιεινή τους και να παραμείνετε υγιείς και προστατευμένοι.

Ενισχύστε τη φυσική σας ανοσία

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, καθώς θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον ιό. Καταναλώστε ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα κ.λπ. για να παραμείνετε υγιείς και να αποκτήσετε καλύτερη φυσική ανοσία.

Μείνετε συνδεδεμένοι

Η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική. Έτσι, για να τη διατηρήσετε υπό έλεγχο, ώστε να νικήσετε τη μοναξιά και την απομόνωση που μπορεί να αντιμετωπίζετε τον τελευταίο χρόνο, καλό θα ήταν να μείνετε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά σας και αλληλεπιδράτε συχνά μαζί τους μέσω βιντεοκλήσεων ή μηνυμάτων.

Επίσης προσπαθήστε να βγαίνετε έξω για περιπάτους σε σημεία όπου έχει αρκετό πράσινο γιατί έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τη φύση ηρεμεί την ψυχή.

Σε περιόδους έντονου στρες, ο διαλογισμός και η τεχνική με τις βαθιές ανάσες, μπορούν να φανούν  ιδιαίτερα χρήσιμες.

Διαβάστε επίσης

Οι γυναίκες παραμελούν την υγεία τους στην πανδημία-Έρευνα δείχνει ότι αγνοούν τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Μασάζ πελμάτων: 4 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Οι γυναίκες ανησυχούν για το εμβόλιο περισσότερο από τους άντρες σύμφωνα με νέα έρευνα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση