ΥΓΕΙΑ

Tι κρύβεται πίσω από τα προβλήματα ύπνου;

πηγή: pexels

Είναι πολύ πιθανό να σας θυμάστε κάποιες φορές, που μπορεί να έχετε κοιμηθεί ικανοποιητικά σε διάρκεια χρόνου και όμως όταν ξυπνάτε, αισθάνεστε πάλι κουρασμένοι.  Τα προβλήματα ύπνου είναι ένα πολύ κοινό ζήτημα καθώς συνδέονται άμεσα με την υγεία.

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που μπορεί να μας συμβούν. Δείτε παρακάτω τι μπορεί να ευθύνεται και δεν κοιμόμαστε καλά:

Photo by Damir Spanic on Unsplash

1. Ένας μικρός περίπατος, ή μία χαλαρή προπόνηση λίγο πριν τον ύπνο, είναι μία πολύ καλή ιδέα. Αντίθετα η έντονη γυμναστική και ειδικά η αερόβια, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του. Ο καρδιακός μας ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος μειώνονται φυσικά κατά τη διάρκεια του. Αλλά οι ασκήσεις αυξάνουν αυτές τις δύο λειτουργίες του σώματος και τονώνουν το νευρικό μας σύστημα, καθιστώντας έτσι δύσκολο να καταφέρουμε να κοιμηθούμε.

2. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο είναι μία ακόμα μεγάλη παγίδα, που συχνά αρκετοί κάνουν το λάθος και οέφτουν μέσα σε αυτή. Το αλκοόλ καταστρέφει εντελώς τον ύπνο σύμφωνα με τους ειδικούς. Γι’ αυτό και προτείνουν την άμεση διακοπή αυτής της συνήθειας.

3. Η θερμοκρασία δωματίου είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο πόσο καλά μπορούμε να κοιμηθούμε. Το σώμα μας ρίχνει τη θερμοκρασία του τη νύχτα, κάτι που είναι αδύνατο σε ένα υπερβολικά ζεστό υπνοδωμάτιο. Για το λόγο αυτό καλό είναι να διατηρείτε σε σταθερή βάση δροσερό τον χώρο.

4. Το καθημερινό μας άγχος στην εργασία και σε άλλες δραστηριότητες, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που αρκετοί δεν κοιμούνται σωστά. Στην περίπτωση αυτή, οι ειδικοί προτείνουν τον διαλογισμό και η τακτική της ευγνωμοσύνης. Σημειώστε δηλαδή σε ένα χαρτί όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνώμονες που υπάρχουν στη ζωή σας.

5. Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ πριν από τον ύπνο είναι κακή ιδέα, αλλά ακόμη και αργά το απόγευμα ο καφές είναι καλό να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαισθησία σε αυτόν. Κάποιοι οργανισμοί επηρεάζονται πιο έντονα από τη δράση της καφεΐνης.

6. Εάν κοιμάστε μαζί με άτομο που ροχαλίζει ή κάνει ανήσυχο ύπνο, τότε επηρεάζεται άμεσα και ο δικός σας.

7. Το υπερβολικό φως στην κρεβατοκάμαρα και το λάθος φαγητό πριν από τον ύπνο, είναι επίσης δύο σημαντικοί παράγοντες για την κακή ποιότητα του.  Έτσι, διατηρήστε ένα χαλαρό φως στο δωμάτιο και προτιμήστε να καταναλώσετε πρωτεΐνη για σνακ όπως τα αμύγδαλα.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την καλή υγεία των μυών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση