ΥΓΕΙΑ

Ομίχλη εγκεφάλου: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσουμε

ομίχλη εγκεφάλου
Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Η βραδύτητα, η απροσεξία ή η απόσπαση προσοχής, είναι μερικές από τις πολλές λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη νεφελώδη γνωστική κατάσταση που είναι γνωστή ως ομίχλη του εγκεφάλου.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβαίνει για χρόνια ή παρωδικά και πρόκειται για ένα μοναδικό περιστατικό καθώς βρίσκεται στη διασταύρωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

Οι αιτίες μπορεί να οφείλονται απλά σε έναν κακό ύπνο ή ακόμα και να σημαίνουν ένα σύμπτωμα πιθανής κατάστασης υγείας.

Το σώμα μας είναι ευαίσθητο στη φύση για να ανταποκρίνεται σε έναν άπειρο αριθμό ερεθισμάτων. Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί μερικές φορές να αφορά σε κοινές καθημερινές δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το αίσθημα κορεσμού μετά από ένα μεγάλο γεύμα, υπερβολικό ύπνο, έλλειψη σωματικής άσκησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή αυξημένη κατάσταση άγχους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να είναι προσωρινή και συνήθως περνά. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας, υποδηλώνοντας μια πιθανή κατάσταση του θυρεοειδούς, κατάθλιψη ή έλλειψη διατροφής.

Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζεται τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική μας υγεία

Τα τελευταία χρόνια, οι εμπειρογνώμονες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν με τι μπορεί να συνδέεται. Ένας παράγονται είναι η φλεγμονή. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019 στο NeuroImage  και  διεξήχθη μέσω του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, επιστήμονες ανακάλυψαν μετά από προσωρινή πρόκληση φλεγμονής στους συμμετέχοντες, ότι η γνωστική λειτουργία μειώθηκε.

Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να είναι μια ανησυχητική και αποπροσανατολιστική εμπειρία. Όσον αφορά την αντιμετώπιση, οι ειδικοί στη Νευροψυχολογία του Σαν Φρανσίσκο (SFN) προσφέρουν προτάσεις για τη μείωση της ταλαιπωρίας που σχετίζεται με με αυτή, καθώς και για μειωθεί το πόσο συχνά εμγανίζεται.

Όσον αφορά τις καθημερινές πρακτικές, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την ιεράρχηση επαρκούς ύπνου, την άσκηση τακτικής άσκησης και τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, αλκοόλ και καφεΐνης, καθώς όλα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ακεραιότητα.

Η συναισθηματική σας ευεξία είναι εξίσου σημαντική, οπότε η επικοινωνία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας πρόκειται να σας βοηθήσει σημαντικά εάν βρεθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με άγχος ή κατάθλιψη. Όσον αφορά την ομίχλη του εγκεφάλου, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική μας υγεία αξίζουν εξίσου φροντίδα και προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η σχέση μεταξύ φλεγμονής και διαβήτη;

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και τι το προκαλεί

Πώς εμφανίζεται η τενοντίτιδα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση