ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «μοναξιάς» και «μοναχικότητας»

μοναξιά
Photo by Felipe Bustillo on Unsplash

Πολύ συχνά γίνεται λόγος, ότι η μοναξιά είναι η νέα μάστιγα της εποχής. Αρκετός κόσμος όμως την συγχέει με την εσωστρέφεια και την πλήξη για κοινωνικοποίηση με τρίτους.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της έννοιας «μοναξιά» και το «να είσαι μόνος». Ο διαχωρισμός τους, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα, τι σημαίνει ο κάθε όρος, ώστε να μπορέσετε να κάνετε μία καλύτερη ενδοσκόπηση του εαυτού σας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών:

Μοναξιά σε σχέση με το να είσαι μόνος: Δεδομένης της απομόνωσης και της φυσικής απόστασης που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του lockdown, η υπόθεση ήταν ότι όσοι έμεναν μόνοι τους, θα έπρεπε να αισθάνονται και μοναξιά.

Σαφώς και αυτή η σκέψη, ίσως να ισχύει για μερικούς ανθρώπους. Όμως όχι για όλους. Υπάρχει και η άλλη κατηγορία, που ενώ τηρούσαν τις φυσικές αποστάσεις, ένιωσαν σαν να ήταν περιτριγυρισμένοι από τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Photo by Danka & Peter on Unsplash

Παρόλα αυτά, η μία έννοια δεν αποκλείει απαραίτητα την άλλη.

Σε άρθρο του «MindBody Green», μία ειδικός κάνει πιο κατανοητό το ζήτημα: Η μοναξιά  είναι το συναίσθημα που βιώνετε, όταν θέλετε να συνδεθείτε με κάποιον και είτε δεν υπάρχει κανείς με φυσική παρουσία για να το κάνετε, είτε γιατί δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος για σύνδεση.

Επίσης επιστημονικό άρθρο στο «Psychology Today», σημειώνει ότι το να είσαι μόνος ερμηνεύεται ως τη φυσική κατάσταση, κατά την οποία δεν έχεις επαφή με άλλον άνθρωπο ή και ζώο. Αντίθετα, η μοναξιά βασίζεται στο δυσάρεστο συναίσθημα, που ενώ επιθυμεί κάποιος να έχει επαφή, αυτή είναι αδύνατη, λόγω κακών κοινωνικών σχέσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηρίζονται και ως ανύπαρκτες.

Με άλλα λόγια, «μοναξιά» είναι όταν η κοινωνική επαφή που έχετε σε μια δεδομένη στιγμή δεν σας ικανοποιεί. Σε περίπτωση που ακόμα και μετά το μεγάλο διάστημα απομόνωσης που μεσολάβησε, αισθάνεστε το ίδιο, ίσως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να εστιάσετε ξανά στον εαυτό σας, στις ανάγκες σας και σε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε καλά.

Σκεφτείτε με ποια άτομα θα ήταν καλό να συνδεθείτε και προσδιορίστε ποια χόμπι είναι αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι, όταν περνούν αρκετό ή ακόμα και τον περισσότερο χρόνο μόνοι τους. Απολαμβάνουν την ηρεμία τους και ακολουθούν ενός τύπου ιεροτελεστία στις καθημερινές τους συνήθειες, δίνοντας αξία σε κάθε τους στιγμή.

Αυτό ακόμα και αν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, δεν θεωρείτε κακό ή ανησυχητικό από τους ειδικούς, αφού σχετίζεται με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα.

Η μοναξιά, από την άλλη πλευρά, είναι μία ψυχική κατάσταση, που όσο διαιωνίζεται μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, όπως κρίσεις άγχους και κατάθλιψη, φέρνοντας αρνητικές συνέπειες και στη σωματική υγεία, από προβλήματα με τον ύπνο, μέχρι και παχυσαρκία.

Γι’ αυτό και η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των δύο, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την τρέχουσα ψυχική σας κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Γιατί η μοναξιά είναι τόσο επώδυνη;

7+1 τρόποι για να καταπολεμήσετε την κακή διάθεση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση