CLIMATE EMERGENCY

4 βίντεο που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω

Photo by Vinicius “amnx” Amano on Unsplash

Είτε δε βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς την πάνινη τσάντα μας για να μην χρησιμοποιήσουμε πλαστική, είτε χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μεταλλικό καλαμάκι, είτε έχουμε αλλάξει τις λάμπες του σπιτιού σε οικολογικές, κάνουμε μία προσπάθεια να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Όπως και να ‘χει, πού και πού χρειαζόμαστε μία πηγή έμπνευσης, ένα λόγο για να συνεχίσουμε.

Αυτό ακριβώς θα μας δώσουν τα παρακάτω βίντεο. Ομιλίες ακτιβιστών, ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, θα μας κάνουν να αγαπήσουμε τη Γη μας λίγο παραπάνω.

Γιατί ζω μια ζωή zero waste– Laura Singer

H Laura Singer μοιράζεται το ταξίδι της στον zero waste τρόπο ζωής. Πλέον, δεν χρησιμοποιεί πλαστικό, ενώ έχει μάθει να δημιουργεί ολομόναχη τα προϊόντα που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά της.

Για εκείνη, όλα ξεκίνησαν όταν ακόμη σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μία συμφοιτήτριά της, πήγαινε στις παραδόσεις των μαθημάτων που αφορούσαν στο περιβάλλον κρατώντας καλαμάκι μίας χρήσης, πλαστικό πιρούνι, μπουκαλάκια νερού και σακούλες. Αυτό την ξένιζε, δεν της φαινόταν σωστό.

Κάποια στιγμή, επέστρεψε στο σπίτι της και είδε πως ό, τι είχε το ψυγείο της, ήταν πλαστικό. Συνειδητοποίησε πως βιάστηκε να κρίνει την κοπέλα εκείνη. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση που της άλλαξε για πάντα τη ζωή: Θα το έβγαζε μία για πάντα από τη ζωή της. Προχώρησε, έπειτα, με αργά αλλά σταθερά βήματα στο zero waste και πλέον είναι πιο υγιής, πιο χαρούμενη και ξοδεύει λιγότερα χρήματα από ποτέ.

Σώστε τον κόσμο αλλάζοντας τους κανόνες – Greta Thunberg

 

Έχει κάνει τη σωτηρία του πλανήτη σκοπό ζωής και γυρίζει τον κόσμο για να διαδώσει το μήνυμά της. Η διασημότερη, ίσως, ακτιβίστρια του πλανήτη, τονίζει πως είναι ανάγκη να δράσουμε όλοι.

«Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει λυθεί. Έχουμε ήδη τα δεδομένα και τις απαντήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ξυπνήσουμε, να αλλάξουμε. Γιατί να προσπαθήσω για ένα μέλλον που σύντομα θα βρει το τέλος του; Όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να το σώσει», είπε και μας έβαλε σε σκέψεις.

Πώς να προστατεύσουμε τους ωκεανούς – Sylvia Earle

Η θρυλική ωκεανογράφος, βιολόγος και συγγραφέας εξηγεί γιατί θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε για τη ρύπανση των υδάτων, το ότι καταναλώνουμε το 90% του πληθυσμού της θαλάσσιας πανίδας, το οξυγόνο της θάλασσας που βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα. Μας υπενθυμίζει πως όπου κι αν βρισκόμαστε, είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον ωκεανό.

«Εσύ αποφασίζεις: Πόση από την καρδιά σου θέλεις να προστατεύσεις;», τόνισε.

Άλλαξε την ντουλάπα σου, άλλαξε τη ζωή σου – Gillian Dunn

Η Gillian μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί χρησιμοποιούμε σπάνια τα πράγματα που θεωρούμε ξεχωριστά. Τα «καλά» μας ρούχα μπαίνουν στην ντουλάπα και τα φοράμε σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το «καλό» σερβίτσιο βγαίνει μία με δύο φορές το χρόνο.

Η ίδια, έχει συνειδητοποιήσει ότι ψωνίζουμε διαρκώς γιατί αισθανόμαστε πως δεν έχουμε αρκετά πράγματα, πως πρέπει να γεμίσουμε κάποιο κενό. Στην πραγματικότητα, δε χρειαζόμαστε τόσα παπούτσια, τόσες τσάντες, τόσα φορέματα, όσα νομίζουμε. Όμως, συνεχίζουμε ακάθεκτοι να παίρνουμε καινούργια.

Αυτό δεν ωφελεί ούτε εμάς, ούτε την οικονομική μας κατάσταση, ούτε το περιβάλλον.

«Τέλος οι δικαιολογίες. Σήμερα είναι η μέρα», μας λέει και μας εμπνέει να κάνουμε την αλλαγή.

 

Διαβάστε επίσης:

Δίκαιο Εμπόριο: Τι είναι και πώς συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη

Project Cece: Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα ηθικής μόδας της Ευρώπης είναι φτιαγμένη από γυναίκες

Βιωσιμότητα και ηθική στο χώρο της ομορφιάς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση