SUSTAINABILITY

Τι ακριβώς είναι το λινό ύφασμα και πόσο οικολογικό μπορούμε να το θεωρήσουμε;

Τι ακριβώς είναι το λινό ύφασμα και πόσο οικολογικό μπορούμε να το θεωρήσουμε;
Photo by Masha Raymers from Pexels

Το λινό είναι το πολυτελές και δροσερό ύφασμα που θέλουμε να νιώθουμε στην επιδερμίδα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάνει κάθε ρούχο να φαίνεται κομψό και, στο μυαλό μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με διακοπές σε νησιά. Πόσο «πράσινο» είναι άραγε;

Από τι είναι φτιαγμένο;

Όπως κάθε ύφασμα που δημιουργείται από το μίσχο ενός λουλουδιού, έτσι και το λινό είναι φτιαγμένο από τις ίνες του πανέμορφου λιναριού (linum usitatissimim) με τα μπλε του άνθη.

Το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιείται στην παραγωγή υφασμάτων εδώ και αιώνες, ενώ καλλιεργείται σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, έχουν βρεθεί ίχνη του σε πλεκτά ηλικίας 36 χιλιάδων ετών.

Στην αρχαία Αίγυπτο, η αξία του λινού ήταν ανεκτίμητη. Συμβόλιζε την καθαρότητα και τον πλούτο, εφόσον μ’ αυτό τυλίγονταν και οι μούμιες των σημαντικότερων Φαραώ της ιστορίας. Εξίσου μεγάλη ήταν η σημασία του στην αρχαία Ελλάδα και μεταξύ των Ρωμαίων. Στη Μεσοποταμία, επίσης, μπορούσαν να το αποκτήσουν μόνο εκείνοι που ανήκαν στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα – τόσο λόγο του υψηλού κόστους, όσο και εξαιτίας της περιορισμένης άνεσης που πρόσφερε.

Είναι βιώσιμο;

Από τη στιγμή που φυτεύονται οι σπόροι του λιναριού, μέχρι τη συγκομιδή του, μεσολαβούν περίπου 100 ημέρες. Το συγκεκριμένο φυτό ευδοκιμεί σε δροσερό και υγρό κλίμα, όπως εκείνο της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Λέγεται πως εκείνο του Βελγίου είναι το καλύτερο, όμως κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητα του δανικού, του ολλανδικού, του πολωνικού, του γαλλικού και του αυστριακού. Στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τις βρετανικές Νήσους, επίσης, καλλιεργείται κατά κόρον.

Στην παραγωγή του λινού δεν γίνεται σπατάλη νερού – σε κάθε πουκάμισο αναλογούν περίπου 6.4 λίτρα. Η ποσότητα είναι ελάχιστη, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με ένα βαμβακερό, το οποίο δεσμεύει 2.7 χιλιάδες λίτρα. Η καλλιέργεια του μη οργανικού λιναριού, έπειτα, απαιτεί πολύ μικρή ποσότητα παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων, ενώ στο οργανικό εκείνη είναι μηδαμινή.

Photo by Maite Oñate on Unsplash

Είναι ηθικό;

Τώρα που γνωρίζουμε ότι το λινό είναι ένα αληθινά βιώσιμο ύφασμα, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την ηθική που πλευρά. Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους στα χωράφια;

Η συγκομιδή του λιναριού είναι μία διαδικασία πολύωρη κι εξαντλητική. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο οι εργάτες να ασφαλίζονται με τα σωστά ένσημα, να αμείβονται ανάλογα και να τηρούν το ωράριό τους – κάτι που δε συμβαίνει συχνά.

Η επεξεργασία του, επίσης, προκαλεί αντιδράσεις καθώς στις βιομηχανικές μονάδες χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, στις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος. Θέτουν, έτσι, την υγεία του προσωπικού σε κίνδυνο, ενώ τα τοξικά απόβλητα που καταλήγουν στο νερό απειλούν ολόκληρες τις κοινότητες που ζουν κοντά στα εργοστάσια.

Αντιλαμβανόμαστε πως είναι ανάγκη να επιλέγουμε τα brands που έχουν δεσμευθεί να τηρούν τους βασικούς κανόνες ηθικής και προμηθεύονται αποκλειστικά οργανικό λινό με την απαραίτητη πιστοποίηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπαμπού: Οικολογικό ύφασμα ή περιβαλλοντική καταστροφή;

O λόγος που τα jeans βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη

O λόγος που brands και καταναλωτές κάνουν στροφή προς τη βιωσιμότητα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση