NEED TO KNOW

Πόσο πόνο μπορούμε πραγματικά να αντέξουμε;

πόνος
Photo by Ba Tik from Pexels

Ο πόνος είναι το σήμα που μας στέλνει το σώμα όταν θέλει να μας προειδοποιήσει, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο παρατηρείται, ότι δεν τον αισθάνονται όλοι με την ίδια ένταση, καθώς κάποιοι μάλλον μπορούν να τον διαχειριστούν καλύτερα.

Επομένως πόσο πόνο μπορούμε πραγματικά να αντέξουμε;

Η Σίντι Τζόουνς καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Bond στην Αυστραλία, εξηγεί τι συμβαίνει με τη φυσιολογία και την ψυχολογία του πόνου

Η αρχή του πόνου, είναι το σημείο στο οποίο ο εγκέφαλός μας ξεκινά να τον καταγράφει. Δηλαδή, πόση πίεση ή ερέθισμα χρειάζεται για τον εγκέφαλό να καταγράψει κάτι τόσο οδυνηρό.

Η ανοχή του πόνου, από την άλλη πλευρά, αφορά στο πόσο πόνο μπορεί κανείς να αντέξει χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάποια ενέργεια να τον ανακουφίσει, όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλοιφές, παγοκύστες κτλ.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερο πόνο από άλλους

Νιώθουμε πόνο λόγω των σημάτων που στέλνονται από τους αισθητήριους υποδοχείς μας, μέσω των νευρικών ινών, στον εγκέφαλό μας.

Η ανοχή του πόνου σε όλους διαφέρει και μπορεί να εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, τα γονίδια, ο πολιτισμός και το κοινωνικό περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τον πόνο, επηρεάζει γνωστικά την ανοχή του πόνου μας.

Για παράδειγμα, εάν μεγαλώνετε με τρόπο που σας ενθαρρύνει να καταστέλλετε και να μην αντιδράτε σε οδυνηρές εμπειρίες, η ανοχή του πόνου σας μπορεί να είναι υψηλότερη.

Τα ίδια τα νευρικά κύτταρα διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Τα άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια, έχουν περισσότερα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερη ή χαμηλότερη ανοχή στον πόνο.

Οι αισθητήριοι υποδοχείς μας, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό μας, μέσω των νευρικών ινών.

Υπάρχει λόγος που βλασφημούμε όταν πονάμε

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό είναι μια αντίδραση του σώματός μας, η οποία οδηγεί σε «μείωση του πόνου» και βοηθά στην ανακούφιση του.

Ο εγκέφαλος μπορεί να μειώσει τον πόνο

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που χτυπάτε κάπου έχετε την τάση να τρίβετε το σημείο που πονά. Η επιστήμη λέει ότι υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να διακόψει τη μετάδοση ενός σήματος πόνου στις νευρικές ίνες, οπότε μειώνεται η αντίληψη ότι πονάτε.

Ουσιαστικά, η απόσπαση της προσοχής από ένα χτυπημένο άκρο ή από το κάψιμο σε ζεστό νερό, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του πόνου.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική συνήθεια καταπολέμησης του στρες;

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για 20 λεπτά τη μέρα

Tι θα αλλάξει στο σώμα αν τρώτε μια μπανάνα κάθε μέρα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση