ΑΠΟΨΕΙΣ

Oι εκλογές της ΕΙΟ είναι η απάντηση στο «γιατί οι Σοφίες δε μιλούσαν» – Τώρα δε θα σταματήσουν να μιλάνε

Μπεκατώρου Σοφία

Τουλάχιστον έκπληξη -ή μήπως όχι- μπορεί να προκαλέσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας. Η Σοφία Μπεκατώρου, η γυναίκα που μετά τις αποκαλύψεις της έγινε το σύμβολο του ελληνικού #metoo, μετατράπηκε σε persona non grata από την ίδια της την ομοσπονδία.

Η νίκη που πέτυχε, στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, η παράταξη η οποία διοικούσε έως τώρα την Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας φέρει πάνω της τον πιο θλιβερό συμβολισμό. Μίλησες; Μας στιγμάτισες; Θα τιμωρηθείς.

Το ότι εκλέχθηκε για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Ομοσπονδία σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν ένα γεγονός που ειδησεογραφικά θα «αγκαλιάζαμε». Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έξυπνη και συμβολική η επιλογή μίας γυναίκας. Εάν, όμως, αυτή η γυναίκα δεν ήταν έως τώρα η γενική γραμματέας της ομάδας που μέχρι σήμερα διοικούσε την ΕΙΟ. Εάν αυτή η γυναίκα -όπως σημειώνει πολύ εύστοχα ο Αντώνης Καρπετόπουλος στο άρθρο του «Η δεύτερη επίθεση στη Σοφία...»- δεν έγραφε τα παρακάτω:

«Λίγες ώρες μετά την καταγγελία της Μπεκατώρου είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο για την κριτική που της έκανε αναρτώντας post στο Facebook, στο οποίο ανέφερε: “Λοιπόν… Εγώ στα 22 ήμανε τελειόφοιτος φιλοσοφικής, δασκάλα σε φροντιστήριο, παντρεμένη και έγκυα». Το ότι τα έσβησε μικρή σημασία έχει σε σχέση με την έννοια της μεταμέλειας.

Στο δια ταύτα. Η Νίκη Αναστασίου εξελέγη «πανηγυρικά» αφού έλαβε συνολικά 57 ψήφους, έναντι 26 του Ιωάννη Παπαδημητρίου και 25 του Λάζαρου Τσαλίκη. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδημητρίου είχε εκφράσει πολλές φορές δημόσια τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου όταν έγιναν οι καταγγελίες. Μάλιστα όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είχε δηλώσει ότι η επιλογή του ήταν μονόδρομος.

«Μετά από τις πρόσφατες δυσάρεστες για όλους μας εξελίξεις και την απαξίωση του αθλήματος, αθλητών, αλλά και Ολυμπιονικών στα μάτια των Ελλήνων, η εμπλοκή μου εκ νέου στα διοικητικά της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για μένα αποτελεί μονόδρομο», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του.

Μόνο προβληματισμό μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Όχι αυτό καθαυτό αλλά o συμβολισμός του. Και μπορεί αυτό να είναι μία μικρή εσωτερική νίκη του συστήματος, όμως δεν πρέπει ποτέ τα συστήματα να λησμονούν ότι την πραγματική δύναμη την έχει πάντα ο πυρήνας. Και ο πυρήνας στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ίδιοι αθλητές.

 

Διαβάστε επίσης:

Σοφία, το περίμενες;

Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Μπορείς να σώσεις τη Σοφία δίπλα σου – Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου

#metinSofia: Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την…κάμαρα με τα μυστικά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση