ΥΓΕΙΑ

Η συνήθεια των 30” που τονώνει το ανοσοποιητικό, τη διάθεση και απομακρύνει το λίπος

Photo by Noah Buscher on Unsplash

Για κάποιους η ιδέα ενός κρύου ντους, μοιάζει με πραγματικός εφιάλτης. Όμως ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν, καθώς τα οφέλη που έχουν να κερδίσουν είναι πολλά και σημαντικά.

Έρευνες δείχνουν, ότι αρκούν μόλις 30 δευτερόλεπτα, κάτω από το κρύο νερό, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να καταπολεμήσει μία ίωση, να απαλλαγούμε από την κακή διάθεση και να περιορίσουμε την αύξηση του σωματικού λίπους.

Μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.018 άτομα ηλικίας 18 ετών, έδειξε ότι αν κάνουμε καθημερινά ένα κρύο ντους διάρκειας μισού λεπτού, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι τα κρύα ντους είχαν θετική επίδραση και στη διάθεση τους. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Photo by The Creative Exchange on Unsplash Go to The Creative Exchange’s profile The Creative Exchange @thecreative_exchange Photo by The Creative Exchange on Unsplash

Οι ερευνητές λένε ότι ένα κρύο ντους μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που αλλάζουν τη διάθεση στον εγκέφαλο – δηλαδή της νορεπινεφρίνης και των ενδορφινών – και μπορεί επομένως να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Εκτός όμως από τα σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, είναι ότι τα κρύα ντους βοηθούν ακόμα και στη μείωση του σωματικού λίπους.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Diabetes Journal» ανέφεραν ότι η ψυχρή θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των μιτοχονδρίων σε έναν τύπο λίπους, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποβληθεί και τείνει να συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά.

Τα μιτοχόνδρια είναι το μέρος του κυττάρου που το μετατρέπει σε ενέργεια, οπότε με άλλα λόγια, εκθέτοντας τον εαυτό σας σε κρύες θερμοκρασίες προκαλείτε την καύση λίπους.

Ακόμα και αν είστε απόλυτα υγιείς και στο επιθυμητό σωματικό βάρος, τα κρύα ντους μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το καλοκαίρι, είναι η πλέον ιδανική περίοδος να ξεκινήσετε να υιοθετείτε τη νέα συνήθεια,καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μας προδιαθέτουν για λίγες στιγμές δροσιάς στο μπάνιο.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κανονικά το ζεστό σας μπάνιο και στη συνέχεια να γυρίσετε τη θερμοκρασία του νερού στο κρύο και να παραμείνετε κάτω από το ντους για τριάντα δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που πάσχετε από καρδιακές παθήσεις καλό είναι να το αποφύγετε, διότι αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Διαφορετικά, μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα “κρυφά’ οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία

7 ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Τι προτείνουν οι νευρολόγοι για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις