ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεντρολίβανο: Το ιδανικό “φάρμακο” της φύσης για τη γενική υγεία

Photo by Vincent Foret on Unsplash

Τα βότανα, έχουν όλα τους θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία και αξίζουν να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση μέσω των γευμάτων. Το δεντρολίβανο, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα φυτικό φάρμακο, χάρη στα εξαιρετικά  ωφέλη που προσφέρει.

Πρόκειται για ένα αρωματικό αειθαλές βότανο, που χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά και θεραπευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες φαρμακευτικές πρακτικές σε όλο τον κόσμο.

Το φύλλο και το έλαιο δενδρολίβανου επεξεργάζονται ευρέως για την παρασκευή φαρμάκων καθώς περιέχουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μνήμης, της δυσπεψίας, του πόνου στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Επίσης ενδυναμώνει τα μαλλιά και περιορίζει την τριχόπτωση.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του δεντρολιβάνου που είναι καλό να γνωρίζετε:

Βελτιώνει την πέψη

Διάφορες αναφορές δείχνουν ότι το δεντρολίβανο βοηθά σε προβλήματα όπως το φούσκωμα στο στομάχι, τη δυσπεψία και τα αέρια. Η προσθήκη ελαίου δενδρολίβανου στη διατροφή σας μπορεί να τονώσει την απελευθέρωση της χολής, η οποία είναι σημαντική για την πέψη του λίπους. Επίσης σας βοηθά να ενεργοποιήσετε τους δικούς σας αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους προστατεύουν το συκώτι.

Καλό για γνωστική λειτουργία

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους στην αρχαιότητα για να ενισχύσει τη μνήμη. Πιστεύεται ότι η εισπνοή ελαίου δενδρολίβανου μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη σκέψη και τη μνήμη. Λέγεται επίσης ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει σε προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.

Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το έλαιο δεντρολίβανου δυναμώνει τα μαλλιώ, βοηθώντας στην καλύτερη ανάπτυξη τους. Αυτό συμβαίνει διότι αποτρέπει ένα υποπροϊόν της τεστοστερόνης να προσβάλει τα θυλάκια των μαλλιών, το οποίο είναι η αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση προβλημάτων τριχόπτωσης.

Photo by Mike Tinnion on Unsplash

Μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Η κατανάλωση τσαγιού δενδρολίβανου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη ασθενειών όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που προσβάλλουν τους ηλικιωμένους. Είναι μια οφθαλμική νόσος που προκαλεί σοβαρή, μόνιμη απώλεια όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών. Συμβαίνει όταν η ωχρά κηλίδα – το μικρό κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς σας – φθείρεται.

Ανακουφίζει από το άγχος

Η εισπνοή ελαίου δενδρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης και στην ανακούφιση των πιθανοτήτων χρόνιου στρες, κατάθλιψης και άλλων σχετικών προβλημάτων.

Μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να διαταράξει τη ροή οξυγόνου σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους πνεύμονες, την καρδιά και τους μύες. Το λάδι δενδρολίβανου μπορεί να μην θεραπεύει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να ζεσταίνει το αίμα έτσι ώστε να φτάσει τα δάχτυλα των χεριών και των κάτω άκρων πιο εύκολα.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται όταν η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Η αύξηση της γλυκόζης προκαλεί το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη. Χωρίς αυτή, η γλυκόζη συγκεντρώνεται περισσότερο και μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και άλλα όργανα. Επομένως, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Το τσάι δενδρολίβανου περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα στοιχεία που δείχνουν πόσο δεντρολίβανο πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι περιορισμένα. Εξαρτάται από την ηλικία και την ιατρική σας κατάσταση. Επομένως, ζητήστε συμβουλές από έναν εξειδικευμένο ιατρό πριν αλλάξετε οποιαδήποτε διατροφική σας συνήθεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Η κανέλα προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Γιατί θεωρούνται διεγερτικά τα αφροδισιακά τρόφιμα;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση