ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελαιόλαδo ή Λάδι καρύδας: Ποιο είναι καλύτερο για τη διατροφή;

Το πατροπαράδοτο ελαιόλαδο, είναι από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά λάδια, που μπορεί να γευτεί κανείς και αποτελεί το κύριο συστατικό της μεσογειακής κουζίνας. Υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας και είναι ένα πραγματικά πολύτιμο αγαθό. Από την άλλη, το λάδι καρύδας, είναι εξίσου θρεπτικό, με χαμηλή πυκνότητα και από τα αγαπημένα έλαια των διατροφολόγων, οι οποίοι το προτιμούν για τη διατροφή των ασθενών τους αλλά και για τη δική τους.

Το λάδι καρύδας όπως και το ελαιόλαδο βρίσκονται στην κορυφή του διαγράμματος ως «τα πιο υγιεινά λάδια». Εάν έχετε μπερδευτεί μεταξύ των δύο, τότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τη διαφορά που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που θεωρείτε ότι είναι το πιο κατάλληλο για εσάς.

Διαφορά μεταξύ ελαιόλαδου και καρύδας:

Διατροφική αξία του ελαίου καρύδας

Όταν μιλάμε για λάδι καρύδας, μιλάμε για το παρθένο λάδι καρύδας, το οποίο είναι αγνό και δεν έχει χημικές ουσίες. 1 κουταλιά περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Επίσης στα 14 γραμμάρια λίπους, περιέχει 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων, 1 γραμμάριο μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μηδέν χοληστερόλη.

Διατροφική αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Όπως το λάδι καρύδας, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει επίσης 120 γραμμάρια θερμίδων. Αλλά η θρεπτική του αξία διαφέρει ελαφρώς από το λάδι καρύδας. Στα 14 γραμμάρια λίπους, περιέχει 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων, 10 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, 1,5 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μηδέν χοληστερόλη.

Οφέλη για την υγεία από λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένο λίπος με τη μορφή μορίων που ονομάζονται τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs). Το κορεσμένο λίπος στο λάδι καρύδας βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Επίσης, περιέχει κάποιο αντιοξειδωτικό, αλλά δεν είναι τόσο καλό σε σύγκριση με τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο.

Οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία αναγνωρίζονται ως λίπη φιλικά προς την καρδιά. Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Έχει βιοδιαθέσιμες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες μειώνουν την οξειδωτική βλάβη στο DNA και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ποιο θα πρέπει να είναι η επιλογή σας;

Μετά την έρευνα και των δύο ελαίων, είναι σαφές ότι το ελαιόλαδο είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το λάδι καρύδας, επειδή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τύπων καρκίνου, διαβήτη, ακόμη και βοηθά στην απώλεια βάρους. Το ελαιόλαδο έχει περισσότερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, σε σύγκριση με το παρθένο λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένο λίπος, το οποίο ονομάζεται κακό λίπος και συνιστάται να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιαούρτι καρύδας: Ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

6 λόγοι για να τρώτε περισσότερη φέτα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση